Nya lagen – mobiltelefon i skolan blir förbjudet: ”Tydliga regler när de kommer tillbaka efter sommaren”

Diskussionen huruvida elever ska få använda mobiltelefoner i skolan eller inte har pågått länge. På många av landets skolor har man tidigare infört egna regler för vad som gäller under lektionstid, men från och med augusti blir det mer strikt överallt. Då träder nya lagen om mobilförbud i kraft. 

Personal på flera av landets skolor har länge påpekat att mobiltelefoner stör elevernas koncentration och studiero, och därmed påverkar studieresultaten negativt. 

2020 började allt fler skolor haka på initiativet att säga nej till mobiltelefoner i klassrummen, men detta utan stöd av något förbud eller en lag. 

”Ska vara ordning och reda”

2021 lyftes frågan nationellt. Detta då Utbildningsdepartementet tog fram en ny nationell plan för att öka trygghet och studiero i skolan. I diskussionen lyftes problematiken kring elevernas användande av mobiltelefoner under lektionstid. 

I februari i år meddelade regeringen att de ville gå vidare med frågan.

– Mobiltelefoner får bara användas om lärarna säger det. Det ska vara ordning och reda i varenda klassrum och i hela skolsystemet. Under för lång tid har samhället inte varit starkt nog att bryta mot våld, hot och mobbning i skolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff enligt Omni.

Mobilförbud ska förbättra elevers resultat. Foto: Shutterstock

Mobilförbud ska göra skillnad

Några månader senaste stod det klart att en ny lag kommer att träda i kraft. Från och med augusti i år kommer lärare att kunna förbjuda elever att använda mobiltelefonerna på skoltid. 

– Jag tror att det kommer kunna göra skillnad. Sedan det som blir kärnan i det hela det är att det måste finnas tydliga regler när det kommer till mobiler och hur de ska användas i skolan, säger Emmelie Persson, ordförande Lärarförbundet i Östersund till Sveriges Radio

Hon berättar att lärarna hoppas kunna få fler resurser och annan hjälp som ska främja barnens studieresultat, men att lärarna får befogenhet att säga nej till telefoner är ett betydande steg. 

– Det måste komma från rektorn så att alla är medvetna om vad det är som gäller. Både lärare och elever, säger Emmelie Persson.

LÄS MER: Regeringens förslag – vill förbjuda mobiltelefoner på lektionstid: ”Ordning och reda”

Exit mobile version