Panikslagen säl fastnade mellan stenar – då gjorde Mia riskfylld insats: ”Kan inte bara lämna den här”

Foto: Mia Kann-Bongstorp

Vad gör man när man hittar en hjälplös säl som fastnat och kämpar för sitt liv? Den frågan fick mamman Mia Kann-Bongstorp svara på när hennes dotter kom inspringandes och berättade om vad som hänt. Snart hamnade Mia i en dramatisk och fysisk kamp med en skräckslagen säl.

När 16-åriga Axel Andsberg såg en säl som fastnat mellan klipporna i Ljunghusen väster om Höllviken visste han inte vad han skulle göra. Han skickade då ett sms till sina kompisar för att fråga om någon av dem visste vad man kunde göra.

En av de som fick meddelandet var Mia Kann-Bongstorps dotter. 

– Nere i ett hål mellan stenarna satt en säl. Tack och lov inte fastkilad och där var lite vatten till den i hålet – men inte en chans att den skulle kunna komma upp själv, berättar Mia Kann-Bongstorp för Newsner. 

Foto: Mia Kann-Bongstorp

Det var sent på kvällen, men Mia var villig att agera blixtsnabbt.

– Olivia hade 2 tjejkompisar hemma och jag bestämde mig utan att tveka att sätta mig i bilen ner och försöka hjälpa sälen ut i det fria igen. Sagt och gjort – trädgårdshandskar och en handduk som hjälpmedel, berättar Mia. 

Blev aggressiv och högg

Att Mia tänkte på att ta med sig en handduk är något hon är tacksam över, för den skräckslagna sälen försvarade sig genom att hugga. Då den inte visste vad som pågick. Mia stoppad försiktigt ner handduken mellan stenarna för att lägga den om sälens huvud. 

– Då högg den rejält och blev väldigt aggressiv. Tur vi ej stack ner händerna först!! Polisen backade och sa – detta klarar vi nog inte själva.

Mia berättar att polisen ringde räddningstjänst och länsstyrelsen, men då de har som policy att inte åka ut om djuret saknar ekonomiskt värde så fick de ingen assistans. 

Foto: Mia Kann-Bongstorp

Vägrade ge upp

Efter flera misslyckade försök började polisen tappa hoppet.

– ‘Men vi kan ju inte bara lämna den här! Då svälter den ihjäl’, sa jag. Jag började även googla ‘Hur hårt biter en säl?’ Kanske var värt att bli biten för att hjälpa den. Men de är rovdjur. Och med den kraft den hade i sina käkar och med sin stora tunga kropp hade jag aldrig klarat det på egen hand, utan experthjälp och riktiga hjälpmedel, berättar Mia för Newsner. 

Till slut fick Mia och de andra åka hem, men den natten sov hon ingenting. 

–  Jag skrev ett sms till Skanör-Falsterbos viltvårdsförening med förhoppning om att dom kunde hjälpa sälen dagen efter. 

På kvällen nästa dag fick Mia glada nyheter. Skanör-Falsterbo Viltvårdsförening hade kämpat för att hjälpa sälen, och Höllvikens räddningstjänst hade valt att hjälpa till.

Tillsammans lyckades de rädda sälen till det fria igen.

– Räddningstjänsten och Skanör-Falsterbos viltvårdsförening är verkligen fantastiska och det är inte alltid så lätt att veta hur och vad man ska göra när man hittar ett skadat djur eller ett djur i nöd, säger Mia till Newsner. 

Exit mobile version