Pappans lunch till dottern slutade i lågor – tuttade av misstag eld på köket med kokande frityrolja

Foto: Knut Fjeldstad/NTB/TT, Claudio Bresciani/TT, Martina Holmberg/TT

Dottern var sugen på pommes frites och pappan var inte sen på att haka på.

Tyvärr stod han för ett makalöst misstag som kunde kostat både honom och henne livet.

Nu får han betala priset för sin blunder, skriver lokala Folkbladet.

En dag i april i år vred pappan på spisplattan där han tänkte koka potatis i en kastrull. Sedan skulle han fritera pommes frites i en annan kastrull.

Men pappan i Vännäs i Västerbotten vred av misstag på fel platta och började således koka upp olja medan han gick in på toaletten.

Tanken var minst sagt god. Han skulle ju bara laga lunch till sin dotter. Men plötsligt stod spisen i lågor när oljan hade fattat eld.

Läs mer: Elever trakasserade läraren Karin i månader – tvingades säga upp sig: ”Hjärtklappning”

Mannen hörde brandalarmet och sprang ut i köket där flammorna hade rört sig från spisen upp i fläkten. Lyckligtvis hann inte branden sprida sig så mycket mer eftersom rökdykare snabbt var på plats och släckte elden.

Döms att betala böter

Trots att friteringsfadäsen var en solklar olyckshändelse åtalades pappan i somras för allmänfarlig vårdslöshet. Det skriver Folkbladet.

Åklagaren påpekade att pappans misstag hade kunnat kosta dottern livet eftersom hon också befann sig i bostaden. Tingsrätten köpte åklagarens resonemang och har nu dömt mannen till 40 dagsböter om 350 kronor (totalt 14 000 kronor).

De ansåg att dotterns rum låg så pass nära – cirka 3,5 meter – köket att branden hade kunnat sprida sig dit. Därför döms han för brottet.

Han erkänner att han orsakade branden, men han förnekar bestämt att dottern var i någon allvarlig fara.

Man får lugnt säga att det var tur i oturen att branden upptäcktes i tid och att ingen kom till skada. Det hade kunnat gå mycket sämre.

Då har vi alla lärt oss att ta det väldigt försiktigt när man gör pommes frites.

Exit mobile version