Patient sjuk i corona för andra gången – immuniteten tycks endast vara ett par månader

En person har blivit sjuk i covid-19 igen, uppger forskare i Hongkong.

Bara några månader efter det första insjuknandet ska personen ha drabbats av coronaviruset igen.

Nu kan denna nya upptäckt påverka synen på immunitet och i arbetet med vaccinframställning i världen.

”En uppenbart ung och frisk patient i övrigt har blivit sjuk i covid-19 igen, 4,5 månader efter den första sjukdomsepisoden”, skriver forskarna i ett uttalande, enligt New York Times.

Den amerikanska tidningen skriver också att det funnits andra fall där man misstänkt att patienter åter blivit sjuka i coronaviruset, men att det då inte bekräftats.

Men i det här fallet intygar alltså forskarna i Hongkong att de påträffat det första fallet där en person insjuknat två gånger i covid-19.

Denna upptäckt skulle kunna innebära att vissa personer ”bara” är immuna mot viruset i några månader, och alltså skulle kunna insjukna en andra gång.

– Våra resultat bevisar att hans andra infektion orsakas av ett nytt virus som han nyligen förvärvade snarare än förlängd virusutgjutning, sade Dr. Kelvin Kai-Wang To, mikrobiolog vid University of Hong Kong, enligt New York Times.

Personen som insjuknat igen är i 30-årsåldern och ska ha kommit tillbaka från en resa till Spanien då han åter fick milda symtom på covid-19 som sedan bekräftades.

Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Patienten på bilden har inget med coronaviruset att göra. Foto: Mikael Fritzon/TT
Exit mobile version