Personal inom äldreomsorgen säger upp sig – för dyrt att parkera utanför jobbet

Dyra parkeringsplatser har fått personal på ett äldreboende i Västerås att säga upp sig. Nu slår vårdbiträdet Hanna Uutela larm, då hon anser att något måste göras åt de alldeles för höga avgifterna som gör att vissa inte har råd att jobba kvar. 

– Nu när alla är så förbannade rent ut sagt, så kände jag att ja men då är det här något vi måste ta tag i, för ingen har varit med om det här förr, säger Hanna Uutela till Sveriges Radio. 

På Öster Mälarstrands äldreboende i Västerås har man tappat flera i personalen på grund av parkeringsmöjligheterna utanför arbetsplatsen.

– Vi har liksom nyanställda som kommer hit och är helt chockade. De går och vaktar parkeringarna ifall det skulle bli något ledigt närmare. Alla är upprörda, säger Hanna Uutela, som är vårdbiträde och skyddsombud på boendet till Sveriges Radio P4.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För Sveriges Radio berättar Hanna Uutela att många av de 50-tal personer som arbetar på Öster Mälarstrands äldreboende är upprörda över de dyra parkeringarna. 

Unga anställda har inte råd att parkera

För att parkera utanför får man betala en kostnad på 400 kronor i veckan, eller välja parkeringshuset, som kostar 1 000 kronor i månaden. 

– Vi har haft personal som nu har sagt upp sig. Vi har yngre personer som inte heller har råd att ställa sig där. Det har även inneburit att man får ställa sig ganska långt ifrån huset, berättar Hanna Uutela för Sveriges Radio. 

OBS: Personerna på bilden har ingen koppling till händelsen.
Foto: TT

Tycker att Västerås stad bör ta ansvar

Enligt Hanna är de dyra parkeringsplatserna ett sätt att hålla potentiell och befintlig personal borta. Hon menar att man genom de höga avgifterna gör motsatsen till att locka folk att vilja arbeta där. Detta tycker hon att Västerås Stad ska ta ansvar för. 

Tomas Vulkan som är chef för trafiktillstånd i Västerås stad säger till Sveriges Radio att han förstår problematiken kring parkeringen, men att man från stadens sida måste behandla alla anställda lika, och att man därför inte kan göra några undantag i det här fallet.

Hur går dina tankar kring det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version