Polisens livsviktiga varning till svampplockare – detta måste du ha koll på: ”Se till att…”

Foto: Polisens Facebook/ TT

Den underbara årstiden här här. Svampen frodas och var och varannan svampplockare beger sig ut i skog och mark för att hitta sitt ätbara guld.

Men det är inte helt riskfritt att vandra rätt ut i skogen, något polisen i region Öst vill få folk att förstå.

Det är något alldeles extra med svamp som du plockat själv med dina bara händer. Och den där svampen är ju inte bara trevlig att titta på, den är god i många maträtter och brukar vara ett alternativ som går hem hos både köttätare och vegetarianer. Ett säkert kort helt enkelt.

Och att ta den där höstpromenaden ut i skogen för att plocka svampen själv gör gott för både kropp och själ.

Men det är som sagt inte helt riskfritt att kliva ut i skogen. Den senaste tiden har polisen i Region Öst fått in flera samtal om människor som gått vilse under svampplockningen.

Tips för att inte gå vilse

I ett inlägg på Facebook väljer de därför att dela med sig av några tips för att du som svampplockare ska komma hem välbehållen.

”Nu är det många som ger sig ut i skog och mark för att plocka svamp. Tyvärr har polisen i region Öst vid flera tillfällen den senaste tiden larmats om personer som har gått vilse. Polisen har flera tips för att du ska komma hem välbehållen om du inte hittar tillbaka”, skriver polisen i inlägget.

Tipsen som polisen delar med sig av är dessa:

Och om olyckan skulle vara framme och du trots allt går vilse. Behåll lugnet. Vänta inte för länge med att ringa 112 och stanna på en högt belägen plats eller en öppen plats.

”Om du kommer till en väg, lämna inte den. Stanna där eller följ vägen åt något håll. Lyssna efter exempelvis sirener och gå i riktning mot ljudet”, skriver dem i inlägget.

I kommentarerna är folk tacksamma över tipsen och vissa delar med sig av ytterligare tricks för att hitta tillbaka hem.

”Appar som Find my car är riktigt bra, man får anvisning om vilken väg man kom och hittar lätt tillbaka”, skriver en person.

”Kompass! Finns även som app”, skriver en annan.

”Lokalsinne är en bra app också”, skriver en tredje.

Har du fler tips som underlättar svampplockningen? Dela gärna artikeln och berätta så att fler slipper gå vilse.

Exit mobile version