Polisens oväntade tillslag: Bötfällde 20 personer på bussen – efter vanliga misstaget många gör

Trots bälteskrav på flera bussar är det många som slarvar med att använda det. När polisen gjorde ett tillslag på en buss mellan Göteborg och Borås under torsdagsmorgonen tog de 20 personer utan bälte på bar gärning, samtliga bötfälldes. 

– De blev ju inte helt nöjda, konstaterar polisassistenten Henrik Malm för Sveriges Radio. 

Att inte använda bälte på bussen kan stå en dyrt, det blev 20 personer varse om när de togs av civilpolis på morgonbussen mellan Göteborg och Borås.

– Vi iakttar helt enkelt på bussen vilka som tar på sig bälte och inte, och sedan när bussen har lämnat en bit ifrån hållplatsen så vinkar vi in bussen med personal och så rapporterar vi de som har slarvat med bältesanvändningen, säger polisassistent Henrik Malm till Sveriges Radio.

1 500 kronor i böter 

Kontrollerna gjordes vid åttatiden på torsdagsmorgonen när poliserna civilt klev på 100-bussen. 

”Inte helt nöjda”

De 20 personer på bussen som slarvade med bältet fick ta emot böter på 1 500 kronor, vilket Borås Tidning var först med att rapportera om.

– Det är klart att de blir inte nöjda så men de förstår ju vårat arbete och trafiksäkerhetsarbete, berättar Henrik Malm. 

Foto: Shutterstock

Enligt polisassistent Malm utgör man en stor fara för sig själv och andra genom att inte använda bälte. Han förklarar att en person som inte är fastspänd kan slungas runt i bussen om en olycka sker. 

Då behöver du inte ha bälte

Att bli ertappad utan bälte på bussen kan alltså leda till en dyr bot. Men vad gäller då för de bussar som inte har bälte, undrar reportern på Sveriges Radio. 

Enligt polisen gäller undantaget för bälte på lokaltrafiksbussar, som inte har bälte då de endast kör inom en begränsad distans och aldrig ut på motorväg.

Exit mobile version