Polisens uppmaning till alla tonårsföräldrar – efter spårade festerna: ”Hänt tråkiga saker”

Tonåringar som vill bjuda hem kompisar in till ett föräldrafritt hem är inget nytt.

Men nu varnar polisen för risken med att släppa kontrollen helt.

Att ungdomar vill bjuda hem lite vänner för en trevlig kväll tillsammans är ingenting nytt. Och speciellt spännande brukar det vara att ha hemmet för sig själv – föräldrafritt.

Och även om det känns bra för dig som förälder att låta ditt barn ha en liten tillställning på eget bevåg varnar polisen för riskerna.

I ett Facebookinlägg berättar polisen att budskapet om att någon är ensam hemma sprids fort i dagens samhälle och att en fest som var tänkt att bara vara för 6-8 personer snart har blivit ett party för 50-60 ungdomar.

”Genom åren har vi åkt och kommer få åka till adresser där det pågår hemmafester för ungdomar och det som började så fint och stilla spårar gärna ur med skadegörelse, fylla och kanske till och med droger”, skriver polisen i inlägget.

Men om man som förälder trots allt måste lämna hemmet och lämna sin ungdom hemma så har polisen några råd till alla föräldrar.

Polisens råd till föräldrar

Bland annat tycker polisen att det ör en god idé att be grannar eller andra släktingar och vänner hålla lite koll på hemmet och gärna titta in och säga hej någon gång ibland. Och se till att själv vara tillgänglig på telefon om det skulle vara något.

”Har du alkohol tillgänglig hemma, fundera på om det är bra, kanske läge att plocka bort din dyra Whiskey så det inte blir provsmakning (har hänt)”, skriver polisen in inlägget.

Foto: Facebook/ TT

Polisen fortsätter:

”Har du narkotikaklassad medicin hemma, lås in den, annars kanske den säljs (har hänt). Har du dyra saker tex ett stort porslinlejon du är rädd om så ställ undan det så det inte hamnar i poolen (har hänt)”, skriver polisen och tillägger:

”Har du en bil på uppfarten och nycklar till den alldeles innanför dörren, lås in dom på ett bra ställe, annars kanske din bil får sig en provtur (har hänt)”.

Polisen gör alltid vad de kan för att hjälpa till när fester spårat ur. Men när polisen kommer till platsen brukar det ofta vara lite för sent.

”Vi kommer givetvis och gör vad vi kan för att få objudna gäster att lämna ditt hus men då har det ofta redan hänt tråkiga saker så var rädd om dig och din ungdom”, skriver polisen i inlägget.

Dela gärna artikeln så att fler föräldrar blir medvetna om riskerna.

Exit mobile version