Polisens uppmaning: Var på din vakt om du hittar detta i barnens rum – inte så oskyldigt som du tror

Bokhylla, Polis

Foto: Fredrik Sandberg TT

Att stoppa droganvändning bland unga är viktigt, men som förälder är det inte alltid lätt att veta hur man ska gå till väga.

Nu uppmanar polisen alla föräldrar att vara uppmärksamma på förändrade beteenden hos barnen.

Förutom att fånga bovar, sätta dit fortkörare och arbeta för att göra samhället till en tryggare plats arbetar polisen även kontinuerligt mot droger bland unga.

Enligt polisen är många föräldrar okunniga om hur pass lättillgängligt narkotika är för ungdomar idag.

Idag kan de flesta drogerna beställas med bara några knapptryck och lämnas direkt i brevlådan.

Kunskapen bland föräldrar är låg

Under 2019 gjorde Matias Hasselström, områdes polis i Fyrbodal, en rad inlägg i sociala medier för att uppmärksamma vuxenvärlden om droger bland unga.

– Kunskapen hos föräldrarna är för låg när det handlar om narkotika bland unga – hur det ser ut, vilka preparat som används och hur det fungerar. Föräldrar har inte koll på hur omfattande handeln är. Ungdomar kan få tag på droger i princip överallt, säger han.

I veckan har polisen åter igen gått ut i sociala medier och uppmanat föräldrar att hålla koll på sina ungdomar och vilka tecken man ska hålla koll på.

Det ska du hålla koll på

Precis som med så mycket annat så är kunskap det bästa tillvägagångssättet därför är det viktigt att först och främst prata med sina ungdomar där hemma.

Förutom det finns ytterligare tre tips du kan använda dig av som förälder i syfte att upptäcka droganvändning.

”Håll koll på vad ditt barns pengar går till. Droger, alkohol och narkotika är i många fall dyrt. En tablett Tramadol som syns på bilden kostar exempelvis cirka 25-50 kr. Var uppmärksam på om ditt barn swishar till konstiga nummer, plötsligt börjar ta ut kontanter eller börjar handla med kryptovaluta”, skriver polisen i inlägget.

Polisen uppmanar även föräldrar att hålla koll på om barnet plötsligt börjar använda ögondroppar.

”Röda ögon är ett symtom på cannabis och ögondroppar kan vara ett försök att dölja detta”, skriver polisen i inlägget.

Ett annat tillvägagångssätt polisen rekommenderar är att lukta på sina barn.

”Parfym och tuggummi kan användas i ett försök att dölja doft från både narkotika och alkohol. Cannabis har en mycket stark och lite sötaktig lukt som är svår att dölja”, skriver polisen i inlägget.

Dela gärna med dig av polisens tips. Tillsammans hjälps vi åt.

Exit mobile version