Polisens uppmaning: Var på din vakt om någon varnar för måsar – inte så vänligt som du tror

Polisen går ut med viktig varning. 

På sin Facebook-sida skriver myndigheten om bedragarnas nya försök till bedrägeri – mitt under försommaren.

Vi är inne i mitten på maj och ute blommar försommaren. Det är grönt och lummigt och stundtals känns det som att ingenting kan stoppa en.

Men, nu går polisen ut med en viktig varning på sin Facebooksida.

Fiskmåsar, polis
Foto: Shutterstock

För så fort solen kikar fram och allt fler människor rör sig ute på landets gator dyker ficktjuvarna upp.

Och de senaste dagarna har polisen på Södermalm i Stockholm fått in ett flertal anmälningar om det så kallade ”måstricket”.

Polisem varnar för fult måstrick

I ett inlägg på Polisen – Södermalms Facebooksida beskriver polisen ficktjuvarnas sluga metod går till.

”Det går till så att tjuven kommer fram till sitt offer och påvisar att denne fått fågelbajs i nacken eller på ryggen. Tjuven är sedan väldig påstridig och vill hjälpa till att torka bort det”, skriver polisen.

Men i stället för att vänligt torka bort ”fågelbajset” så försöker tjuven komma åt värdesaker.

”I samband med att gärningsmannen ”hjälper” målsäganden blir denne bestulen. Bland annat har guldhalsband tillgripits”, skriver polisen.

I inlägget passar polisen även på att varna för ”lapptriket” och Gamla Stans dobblare och uppmanar alla som ser någonting misstänkt att höra av sig till polisen omedelbart.

Tjuvarnas vidriga metoder

Hur de två senare tricken går till förtäljer inte polisen. Men i kommentarsfältet förklaras metoderna ytterligare.

Lapptricket: Brottsmoduset är det samma överallt: en person kommer fram till en student som studerar/läser vid ett bord och frågar om personen pratar italienska. Sedan har den misstänkte personen med sig en lapp, ibland inplastad, som man visar upp och håller över bordet som en distraktion. När den misstänkte sedan lämnar har man lyckats få med sig målsägandens mobiltelefon, som legat på bordet”, skriver en person i kommentarsfältet och tillägger:

Dobblare: Godtrogna människor lockats satsa en femhundring och tror sig kunna gissa under vilken ask den lilla papperskula ligger som dobblaren snabbt och fingerfärdigt låtsas placera under en av askarna. Men aldrig gissar någon rätt. Dobblaren och hans polare vinner alltid.

Sprid gärna polisens viktiga varning så att ingen mer råkar ut för dessa sluga tjuvar.

Exit mobile version