Polisens viktiga uppmaning efter att flera personer filmat dödsolyckan: ”Visa empati och respekt”

FOTO: Shutterstock

Det var i fredags som dödsolyckan inträffade. Polisen norra Lappland skriver på sin Facebooksida att poliserna på plats blev berörda över hur förbipasserande personer agerade vid olycksplatsen.

”Privatpersoner stannade till och försökte ta sig fram. Dock inte för att hjälpa till, utan för att försöka filma och fotografera med sina mobiltelefoner. Personer försökte ta sig så nära olycksplatsen som möjligt och även klättra upp på höga höjder för att se bättre. När trafiken började släppas fram var det flera personer som höll upp sina mobiltelefoner och filmade samtidigt.

Polisen riktar kritik

Polisen skräder inte orden och riktar nu skarp kritik mot agerandet.

”Det är oerhört respektlöst och olämpligt. Det är djupt kränkande både mot offer och anhöriga. Hur hade ni önskat att andra agerat om det gällt er själva eller era anhöriga? Privatpersoner som fotografer och filmar olyckor är ett allt större problem för oss inom polismyndighet, räddningstjänst och ambulanssjukvård”, skriver de.

– Filmandet och fotandet kan även försvåra arbetet för oss vid olycksplatser. Det kan hindra räddningsarbetet, både genom att man fysiskt står i vägen och leda till att personal på platsen blir störda.

Polisen avslutar med att komma med en uppmaning.

”I stället för att visa upp din mobiltelefon vid en olycka, visa istället upp empati, hänsynsfullhet och respekt.”

Det här borde verkligen alla tänka på! Dela för att sprida polisens viktiga budskap så vi slipper fler liknande händelser.

Exit mobile version