Polisens viktiga uppmaning – efter bålgetingarnas framfart: ”Är stor, ser läskig ut”

getingbo, polis

Foto: TT

Sommaren är här på riktigt och landet har fyllts av liv i naturen.

Nu vädjar polisen om att ta det försiktigt med bålgetingarnas drottningar.

– Om du ser henne så skydda henne!, skriver polisen på Facebook.

Sommaren är här och livet flödar ute i naturen. Många har säkert redan noterat det allt högre fågelkvittret och de allt fler myggorna som surrar runt. 

En inte allt för ovanlig situation så här års är när fikat är framdukat och de flygande insekterna gärna vill vara med på ett hörn. En annan är när en fluga fastnat på insidan av fönsterrutan lagom till läggdags. 

En del väljer att försöka vifta bort de små varelserna medan andra, med kanske aningen mindre tålamod, gärna sträcker sig efter flugsmällaren för att bli kvitt det flygande besöket.

Men nu får det vara färdig-smällt. I alla fall om man frågar polisen och om det gäller bålgetingar.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Polisens vädjan till allmänheten

Tvärtom, så uppmanar nu polisen till att skydda bålgetingarnas drottningar.

I ett inlägg på Facebook skickar Polisen Stockholm – djurskydd, en vädjan till allmänheten om att vara rädda om de små drottningarna.

”Nu är bålgetingarna igång. Den stora drottningen har förhoppningsvis hittat ett ställe att bygga sitt bo. Om du ser henne så skydda henne! Hon är stor, ser läskig ut och brummar högt men är MYCKET FREDLIG”, skriver polisen och fortsätter:

”Hennes gadd är inte större än en vanlig getings och giftet är mindre farligt. Dessutom ska det väldigt mycket till för att du ska få ett stick- men det är klart att sätter du dig på henne så har hon ingen chans utom att försvara sig.”

Alla är inte lika övertygade

I kommentarsfältet går det tydligt att se att folk har lite olika inställningar till hur man ser på ett möte med den brummande insekten.

Trots polisens förklaringen om att drottningarna är fredliga så kan det kanske ibland vara svårt att hålla sig iskall när den maffiga kungligheten, oväntat, kommer på besök.

”Dom är maffiga och vackra!”, kommenterar en.

”Såg en drottning häromdagen. Låter som ett herkulesplan. Jättehäftigt!”, kommenterar en annan.

”Nej fy stryk, skyddar mig själv först”, menar en tredje person och får medhåll ytterligare en:

”Bara ljudet av när de kommer flygande är skrämmande!”

Så lät några av kommentarerna från allmänheten efter polisens inlägg.

Fakta, bålgetingar:

Källa: Artfakta.se

Det gäller att ta hand om de små liven! Hur brukar ni göra när ni får ett flygande besök? Lämna gärna en kommentar på Facebook.

Exit mobile version