Regeringens nya besked: Då införs krav på negativt covid-19-test – för att få resa in i Sverige

Folkhälsomyndigheten vill se krav på negativt covid-19-test för inresa i Sverige.
Nu ger regeringen grönt ljus – men polisen varnar för svårigheter.
– Vi siktar på ett ikraftträdande redan till helgen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT, uppger Aftonbladet.

Nu blir det krav på negativt covid-19-test för att få komma in i landet för utländska medborgare. Enligt regeringen ska detta införas ”så snart som möjligt”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Inriktningen är klar. Regeringen planerar att införa ett testkrav, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT, uppger Aftonbladet.

Det var i slutet av förra veckan som Folkhälsomyndigheten presenterade förslaget. Enligt myndigheten skulle detta hjälpa till att bromsa in smittspridningen och förhindra spridning av eventuell mutation av viruset.

För inresa till Sverige för utländska medborgare gäller att man kan visa upp ett negativt covid-19-test som ska ha gjorts max 48 timmar tidigare.

För svenska medborgare och övriga som reser in i landet och av olika skäl inte har testat sig innan avresan gäller att test ska genomföras samma dag som de anländer, enligt FHM:s förslag.

– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Samtidigt har polisen flaggat för att kontroller av det här slaget vid gränsen kommer att ta ytterligare mycket resurser.

– Gränskontroll är en del av polisens kärnuppgift. I den här pandemin prövas många myndigheter, säger Damberg.

Johan Carlson. Foto: Jessica Gow/TT

Vad tycker du om dessa nya regler? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version