Regionens nya beslut – cancerpatienter tvingas betala för sin behandling: ”Viktig princip”

Från och med 2022 kommer varje cancerbehandling så som cellgifter, strålning och andra cancerläkemedel att kosta pengar, rapporterar Expressen.

Från och med nästa år kommer cancerpatienter tvingas betala 200 kronor per behandling. Ett beslut som klubbats igenom av regionfullmäktige och som gäller i hela Region Skåne.

Foto: TT

Avgifterna för patienter har debatterats tidigare och Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Miljöpartiet har varit emot att patienter ska behöva betala för strålbehandling.

– Om man inte har några avgifter alls så når man också likvärdighet för hela Skåne. De som drabbats av cancer har nog med bekymmer ändå, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd, till Sydsvenskan. 

”Viktig princip att det är lika”

Tidigare har strålningsbehandling varit avgiftsfritt. Men nu kommer strålningsbehandling, cellgifter och andra cancerläkemedel börja kosta pengar.

– Vissa är avgiftsbefriade, andra har man betalt för. Det är en viktig princip att det är lika, säger Gilbert Tribo (L), regionråd, till Sydsvenskan.

Men Gilbert Tribo menar att cancerpatienter snabbt når upp till högkostnadsskyddet på 1150 kronor och därefter betalar patienterna ingenting.

Han poängterar däremot att cancerpatienter når upp till högkostnadsskyddet på 1 150 kronor på kort tid – och därefter inte betalar för något vårdbesök. 

S, MP och V argumenterade också för att avgiften för akutmottagningsbesök skulle sänkas från 400 kronor till 300 kronor. Och enligt Sydsvenskan pläderade Sd också för att kvinnor som läggs in för exempelvis havandeskapsförgiftning inte ska betala avgift utan att det ses som mödravård, som inte kostar något. Men båda förslagen röstades ned.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version