Rullstolsburna Moha krossar alla fördomar – ställer upp som underklädesmodell

Vi lever i ett utseendefixerat samhälle där idealet är att modeller ska vara smala, långa, symmetriska och ha en felfri yta. Detta har sedan urminnes tider påverkat unga tjejers självkänsla, något som rullstolsburna Moha Frikraft från Arboga vill ändra på. Genom att debutera som underklädesmodell visar hon att inga drömmar är för stora.  
– Jag som brinner för olikheter och vill skapa ett nytt samhällssideal där ALLA kan vara modeller, blev utvald till detta, skriver Moha på sin blogg.

 
 

Det är inte vanligt att se en underklädesmodell i rullstol, därför har 27-åriga Moha Frikrafts modellbilder väckt starka reaktioner på nätet, alla positiva. 

Moha Frikraft från Arboga föddes med en svår cp-skada som fick läkarna att säga att hennes liv skulle bli svårt. Senare i livet diagnostiserades Moha även med ADHD och Asperbergers syndrom, men trots det har hon redan hunnit göra mer än vad många upplever under en livstid, det berättar Expressen. Hon har bland annat hoppat falskärm, utbildat sig till kostrådgivare, hon driver en kennel och nu senast debuterad som underklädesmodell.
– Jag tycker det är bra att visa olika kroppar och få fram modeller som är olika, det är på tiden. Samhället ser inte ut som normala modeller. Jag tycker det är bra att visa att alla kan bli modeller, och att kroppar är unika och vackra som de är. Jag vill vara en förebild och visa att jag finns, säger Moha till Expressen

Facebook/Moha Frikraft

Foto: Tomas Gunnarsson

De underklädesbilder som Moha poserar på är ett projekt på uppdrag av Wikimedia Sverige, utfört av fotografen Tomas Gunnarson, känd som ”Genusfotografen”. För projektet har man efterlyst transpersoner, personer som inte är vita samt personer med synliga funktionsnedsättningar, detta då syftet är att visa mänsklighetens mångfald. 

Facebook/Moha Frikraft

Att posera i underkläder på bilder som hela världen kan se kan kännas läskigt för vem som helst, inte minst för de som inte passar in i normen, just därför gjorde Moha jobbet med stolhet.
– Jag letar alltid reda på olikheter för att jag vill skapa nya samhällsideal. Alla kroppar är vackra, oavsett hur de ser ut. Det var lite läskigt att fotas i underkläder, men jag har en snygg kropp och är så fotogenisk så jag njöt framför kameran, säger hon till Expressen. 

Att höja rösten för människors olikheter och visa att alla kroppar är fina på sitt sätt är vägen till bättre självkänsla för många människor. Moha är en sann inspiration för många. Dela gärna för att hylla hennes mod.