Ruskigt oväder drar in – här drar regnsmockan in med full kraft

Översvämning

Foto: TT

Tågtrafiken stoppas på flera sträckor i Sydsverige i eftermiddag när vindarna tilltar och vattnet stiger.

Trafiken på Öresundsbron kan komma att stängas och SMHI varnar för risk för omfattande översvämningar.

Från eftermiddagen väntas upp till stormbyar i södra Halland, Skåne, Blekinge och södra Öland. Från natten gäller detta även även längs Vänerns och Vätterns västkuster.

Ovädret gör att flygplatsen Kastrup i Köpenhamn i nuläget ställer in 71 av 750 planerade avgångar eller ankomster.

– Det är flygsällskapen som tar beslut. De rör sig framförallt om mindre plan som har ställt in. De flesta klarar mycket blåst men det kan bli problematiskt att få in och ut passagerare från flygplanen när det blåser mycket, säger Agnes Kreinøe, kommunikationsansvarig vid flygplatsen Kastrup, till TT.

SMHI har utfärdat en orange varning för högt vattenstånd i Östersjön längs den skånska sydkusten med risk för översvämningar som kan påverka både vägar och järnvägar.

Foto: Shutterstock

”Jättestort allvar”

Särskilt utsatt är Skanör–Falsterbo, där Vellinge kommun rustat med ett översvämningsskydd för att skydda Skanörs tätort.

– Vi tar detta på jättestort allvar. Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli så liten påverkan som möjligt, säger kommunens tekniske chef Ulf Andersson till P4 Malmöhus.

Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador. SMHI varnar också för att vissa hamnar kanske inte kommer att kunna angöras och att förtöjda båtar och fartyg kan skadas. Det finns också risk för erosionsskador.

TT Line meddelar på sin hemsida att alla färjeavgångar under fredagen från Travemünde, Rostock, Trelleborg och Swinoujscie ställs in.

Från klockan 15 i eftermiddag stängs tågtrafiken ett dygn framåt på följande sträckor: Svågertorp–Trelleborg, Svågertorp–Simrishamn, Ramlösa–Teckomatorp–Eslöv, Karlskrona–Kristianstad. Bussar kommer att ersätta, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Foto: TT

Bussar ställs in

Samtidigt ställs trafiken in på två busslinjer i Skåne, dels mellan Malmö och Skanör och dels mellan Örkelljunga och Helsingborg.

Även mellan Kalmar och Linköping kommer tågtrafiken att ligga nere på grund av ovädret, liksom mellan Halmstad och Värnamo.

Det finns också risk för att Öresundsbron stängs, vilket sker om medelvinden uppgår till 25 meter per sekund. Öresundsbron skriver på sin hemsida att den risken ser ut att vara högst från klockan 20 i kväll till tidigt lördag morgon.

Exit mobile version