Scania delar ut rekordbonus till alla anställda – trots böter på 9 miljarder: ”Slitit kopiöst”

Företaget Scania delar ut en generös bonus på 50 000 kronor till alla anställda. Detta trots att företaget nyligen dömdes till att betala 9 miljarder kronor i böter, rapporterar Aftonbladet.

2017 krävde EU-kommissionen Scania på 9 miljarder kronor för deras medverkan i en europeisk lastbilskartell. Men Scania överklagade böterna.

I februari 2022 föll domen och EU-domstolen fastslog böterna.

– Genom hela denna process i alla år har Scania tillbakavisat alla anklagelser. I övrigt är det för tidigt för att kommentera en så omfattande dom, säger Scanias presschef Erik Bratthall till SVT Nyheter Södertälje när han fick beskedet.

LÄS MER: Volvos generösa gåva – delar ut stor bonuscheck till alla anställda: ”Jättestolt”

Scania delar ut rekordbonus

Trots böterna på nästan 9 miljarder kronor kommer alla anställda på Scania att få en bonus. Och den här gången ligger summan på rekordnivåer.

– Det kommer landa på drygt 50 000 kronor. Företagsledningen och facket har tillsammans kommit fram till att boten inte ska räknas in när man tagit fram årets bonus, eftersom händelsen är så många år tillbaka, säger Eric Bratthall till Aftonbladet.

Scania, tusenlappar
Foto: Jonas Ekströmer, TT/ Jessica Gow/TT

Scania överväger att överklaga

I Sverige innebär det att 20 564 personer får ta del av bonusen, en sammanslagen summa på drygt en miljard kronor.

– Det är väldigt välkommet för alla anställda och man tycker att det är bra. De har slitigt kopiöst under 2021, som var ett så konstigt år med pandemi och allt, säger Eric Bratthall.

Enligt Dagens Nyheter överväger Scania att överklaga domen vidare och de har till 14 april på sig.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version