SJ:s dystra besked: Räkna med inställda avgångar till mars

Inställda avgångar och förseningar har präglat SJ den senaste tiden, vilket gjort att folk strandats i jul- och nyårstrafiken. Nu meddelar SJ att man kan fortsätta räkna med reducerad trafik ända fram till mars 2022. 

SJ räknar med att fortsätta ställa in avgångar under första kvartalet 2022. Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ju jättedåligt. Vi vill inte vara här överhuvudtaget. Att bedriva järnvägstrafik är i grunden en stor planeringsaktivitet. Att den planeringen hamnar i det här läget är allt annat än bra, säger Lars Lindberg, ny chef för trafik och service på SJ, till Dagens Nyheter. 

Sedan julhelgens början har det rapporterats om flera kraftigt försenade avgångar och inställda tåg som gjort att resenärer blivit strandade i timtal. 

Foto: Jonas Ekstromer/TT

SJ bekräftade nyligen att de under jul- och nyårshelgen ställer in omkring 30 tågavgångar per dag.

De resenärer som drabbats ska enligt tågbolaget ha bokats om till andra tåg. Detta har dock resulterat i överfulla tåg med brist på sittplatser. 

Inställda tåg till mars

Under torsdagen meddelade SJ att man dessvärre kan räkna med inställda avgångar till och med första kvartalet av 2022. Ett besked som gör Lars Lindberg, chef för trafik och service på SJ missnöjd. 

– Vi kommer att ha en mindre reduktion i antalet turer under i alla fall januari och februari, men kanske även i mars. Det kommer att gradvis bli bättre. Just nu säkrar vi att vi kan köra trafiken som vi vill köra. Sedan måste vi se till att få scheman som fungerar för personalen, säger han till DN.

De stora problemen i tågtrafiken har fått Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered att kalla näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till näringsutskottet, där Hjälmered är ordförande. 

Johan Nilsson/TT

– I varje bolag är det ägaren som är ytterst ansvarig. I det här fallet är det näringsministern som är ansvarig för att SJ funkar och tågen går i tid. Han måste ha en plan. Det kan handla om att ge nya direktiv eller andra åtgärder. Jag vill ha korten på bordet, säger Lars Hjälmered till Expressen

Därför är tågen inställda

Den huvudsakliga orsaken till problemen hos SJ uppges vara företagets nya planeringssystem för både tidtabeller och de anställdas scheman. Det nya planeringssystemet ska enligt SVT ha trätt i kraft 31 oktober. Utmaningen ligger i att få tåg och personal till rätt del av landet.

I en kommentar till Expressen skriver Karl-Petter Thorwaldsson:

– Jag kommer gärna och träffar riksdagens ledamöter och ser fram emot att träffa både trafikutskottet och näringsutskottet i januari. Jag delar förstås oron över de problem i tågtrafiken vi kan läsa om i media och jag har försäkrat mig om att SJ arbetar stenhårt med alla tillgängliga resurser för att lösa problemen som uppstått.

Har du eller någon du drabbats av problem i tågtrafiken? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version