Sjuksköterskans varning till alla föräldrar – detta får du aldrig göra med barnvagnen

De flesta gläds åt att sommarvärmen äntligen slagit till. I helgen syntes människor i hela landet fylla bryggor, uteserveringar, parker och stränder för att hinna fånga solens strålar.

I all iver att njuta av varje soltimme glömmer många bort de risker som finns med värmen. När barnsjuksköterskan Birgitta Klang gästar Nyhetsmorgon i TV4 riktar hon sig i synnerhet till folk med småbarn, när hon varnar för ett vanligt misstag som är förenat med livsfara.

Många föräldrar skyddar sina små bebisar genom att täcka över vagnen med en filt eller någon form av överdrag, men detta kan få katastrofala följder enligt barnsjuksköterskan Birgitta Klang.

– Vi tror att vi skyddar barnet genom att täcka över det, för att de blir lugnare, men det är ju för att det är för varmt, säger Birgitta Klang i Nyhetsmorgon.

Birgitta Klang uppmärksammar allvaret i att täcka över vagnen när det är varmt, då det inte finns någon som helst cirkulation i luften därinne. Detta gör att temperaturen stiger kolossalt fort.

Ökad risk för spädbarnsdöd

När en reporter på TV4 gjorde ett test ställde man ut en övertäckt barnvagn i solen när det var 16 grader varmt på morgonen. Efter bara 20 minuter hade temperaturen i vagnen stigit med hela tio grader, trots att temperaturen ute var densamma. Detta bekräftade hur mycket varmare det blir i vagnen av att täcka över den.

När Nyhetsmorgons programledare Maria Forsblom frågar Birgitta Klang om hon bekräftar att det är livsfarligt att täcka över barnvagnar i solen säger hon:

– Absolut. Det blir så varmt, och ett litet spädbarn har svårt att göra sig av med värmen. Det svettas ju inte på samma sätt. Därför kan de bli för varma, och därför kan man också se en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

Dela gärna med andra som kanske inte känner till faran med att täcka över vagnen i värmen.

Exit mobile version