Skolbarn blir utan mjölk när kommunen vill spara pengar – nu rasar föräldrarna: ”Sinnessjukt”

Skolmatsal

Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT

Skolelever i Kiruna kommun får inte längre mjölk till skolluncherna då kommunen valt att spara in på pengar.

Även de äldre i kommunen drabbas då de inte längre får efterrätt på vardagar.

Nu rasar föräldrar efter att kommunen även stoppat mjölken som föräldrarna själva köpt till barnen.

Kiruna kommun har valt att sluta servera mjölk till skolbarnen och har även slopat ugnsstekt lax på menyn. Efterrätten på äldreboendena har även den slutat att serveras på vardagar. Med dessa besparingar menar kommunen att de kan spara 2,3 miljoner, vilket DN rapporterat om.

När föräldrar till skolbarn gick ihop och själva köpte 15 liter mjölk till barnen så stoppades de av kommunen. Anledningen var att det inte ansågs säkert ur ett livsmedelsperspektiv. Detta var NSD först med att rapportera om.

Markus Forsberg, biträdande förvaltningschef vid kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna, menar att det finns flera skäl till varför man slutat servera mjölk i skolorna och varför de inte kan ta emot mjölken som föräldrarna köpt.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte ta emot varor i våra kök annat än från våra ordinarie leverantörer vilket är en fråga om livsmedelssäkerhet. Sedan handlar det om sponsring av kommunal kärnverksamhet och hur man förhåller sig till det. Vi saknar riktlinjer för hur det ska hanteras, säger han till NSD.

Föräldrarna rasar

Marcus Wiklund är en av föräldrarna som är skeptiska till kommunens beslut.

– Det är helt sinnessjukt. Det är bara skitsnack. De (skolorna, reds.anm.) köper säkert mjölk från samma ställe som affärerna gör, säger föräldern Marcus Wiklund till Expressen.

Marcus har förslag på vad kommunen kan spara in på i stället. Han anser också att kommunen borde ändra på sitt beslut och fortsätta servera mjölk till barnen och efterrätter på äldreboendena.

– Gratiskaffet som kommunanställda får kostar runt 1,5 miljoner, de borde dra in på det i stället. Man behöver inte dra från de som är svagast i samhället, säger Marcus Wiklund till Expressen.

LÄS MER:

Vad anser du om kommunens beslut för att spara in pengar? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta.

Exit mobile version