Skolskjuts körde i diket med sommardäck – nu rasar pappa Nicklas: ”För jävla dåligt”

Trots oväder med snökaos och flera avåkningar i länet körde taxibolaget som skulle köra Nicklas Björcks dotter till skolan med sommardäck – och körde ned i diket.

Nu ryter pappa Nicklas ifrån.

I början av veckan slog ovädret till mot Dalarna. Och i Bjursås, där Nicklas Björck bor tillsammans med sin familj, vräkte snön ned.

Det rapporterades om snökaos, avåkningar och olyckor men trots det körde taxibussen som skulle hämta Nicklas dotter och köra henne till skolan fortfarande med sommardäck.

Min dotter har skolskjuts som många andra här. Taxin skulle komma klockan 07.00 men var sen så när min fru åkte i väg här så möter hon taxin i backen upp till oss och då låg den i diket, berättar Nicklas.

Foto: Privat/ TT

Nicklas fru gick ut och pratade med chauffören och då nämnde han att de fortfarande kör med sommardäck. Men att de skickat ytterligare en taxi, även den med sommardäck. Och snart visar det sig att även den kör i diket.

– Jag jobbar skift så jag körde in dottern till skolan men på vägen in kände jag bara, det här är inte alls bra. Det här ska dem få fan för, säger Nicklas.

Planerade en polisanmälan

Han säger att han vanligtvis inte är den som tänder till men att det här tog på honom.

– Var är framförhållningen? Det här är ett kommunalt bolag som tagit på sig att frakta skolbarn till skolan. Då måste man ha rätt utrustning. Allt annat är fullständigt korkat, säger han till Newsner.

Nicklas menar att det inte borde ha blivit en chock för bolaget att det kom snö i november.

– Vi bor som sagt i Dalarna och det är november. Det är ju det klimatet vi har. Hur kan man inte ha fått på vinterdäcken då?, säger han.

Nicklas och hans fru tänkte först polisanmäla händelsen men ångrade sig. I stället hörde de av sig till lokaltidningen DT som också rapporterat om händelsen.

”Kommer vara observant”

Han mejlade också till Dalatrafik som kör taxibussarna och fick snart veta att de taxibussar som kör hans dotter och andra elever till skolan ägs av en underleverantör.

– De köper in den tjänsten. Men det gäller ju samma för dem. Det är inte raketforskning precis. Man kan inte stå i november när det kommit en decimeter snö och börja dra på vinterdäck. Har man en enorm fordonsbank då kanske man får börja med vinterdäcken i början på oktober, säger Nicklas och tillägger:

– Jag frågade henne hur upphandlingen sett ut och mycket riktigt så ska taxibussarna ha rätt utrustning för väglaget. Så Dalatrafik har ju ett krav på det. Men så har det inte varit nu och det är jävligt dåligt.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Nicklas hoppas att det ska komma någonting positivt ur rapporteringen och att det här problemet inte uppstår igen.

– Jag hoppas att det kommer någonting gott ur det här. Jag har inget ont att säga om dem, men nästa höst kommer jag vara riktigt observant och har de inte vinterdäcken på så kommer min dotter inte få åka med, säger han.

Trots att Nicklas samlat sig lite efter incidenten så kan han fortfarande inte greppa att snön kommer som en en chock varje vinter.

– Jag vet inte vad man ska göra åt det. I Norge får man kliva ut bilen om man inte har rätt däck. Kanske skulle behöva böter i Sverige för att det ska bli någon ordning på det, säger Nicklas till Newsner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version