SMHI utfärdar flera varningar – här slår ovädret till i veckan: ”Kraftigt”

SMHI, oväder,

Foto: TT

Det blir en blåsig och blöt vecka i flera delar av landet enligt SMHI:s senaste prognoser. Ett nederbördsområde med kraftiga vindar drar in från väst och väntas orsaka kaos på flera håll. 

“Regnet kan lokalt bli kraftigt”, skriver SMHI på hemsidan. 

November är här och det är med besked. Alla helgons-helgen bjöd på förhållandevis stillsamt väder utan regn och vindar på många håll i landet, men i samband med veckostart slår det om helt. Redan på måndag morgon har SMHI utfärdat varningar i över tio områden i Sverige. 

Tidigt på måndagen rapporterade Trafikverket att E6:an i Västra Götaland drabbats av översvämningar, vilket orsakat kaos i morgontrafiken. På andra håll i länet har flera träd fallit av blåsten, och hindrat framkomligheten. 

Flera klass 1-varningar

Hårda kulingvindar gör att både Skagerack, Kattegatt, Norra Kvarken och Bottenviken kommer att kunna vänta sig höga vattennivåer i början på veckan. 

Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i landet. Stormvindarna från väst drabbar framförallt Västra Götaland och Bohuslän, men når även inre delar av landet som Örebro. 

“Mycket hårda vindbyar”

“I nordvästra Götaland och sydvästra Svealand väntas idag mycket hårda vindbyar och i norra Norrlands kustland rikligt regn och upp till mycket hårda vindbyar”, skriver SMHI på sin hemsida. 

Förutom kraftiga vindar, som räknas blåsa från 21 meter i sekunden och uppåt, så kan flera drabbade län vänta kraftigt regn.

“Regnet kan lokalt bli kraftigt”, säger SMHI. 

Även Östersjön och kuststäderna upp hela vägen mot Norrbottens läns kustland varnas för kulingvindar och regn, men läget kommer att stabiliseras under veckans gång. Om vindarna blir kraftigare än 25 meter per sekund utökas varningen.

Foto: Grundstad, Kent Even/TT

Enligt SMHI blir första novemberveckans temperaturer höga på vissa håll. Bland annat i Götaland där man kan vänta 15 grader. På flera håll i mellersta Sverige väntas solglimtar efter måndagen. Detta medan delar av Lappland och norra Norrland kan räkna med en del snö.

“På torsdag drar det in mildare luft igen över södra Sverige och i norr kommer det in regn eller snöfall västerifrån med de största mängderna i fjällen”, skriver SMHI. 

Dela gärna denna information med andra i de berörda områdena, samt folk som ska ut på vägarna.

Exit mobile version