Smittskyddsläkaren varnar – efter rusningen till Gotland: ”Risk för ökad smittspridning”

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Sören Andersson, TT

I samma sekund som regeringen gav klartecken för fria resor inom Sverige blev det rusning till Gotlandsfärjorna.

I fredags stod det klart att även norska medborgare får resa till Gotland, något som oroar smittskyddsläkaren på ön.

Torsdagen den 4 juni kom regeringen med ett besked som många i Sverige hade väntat på.

I samma sekund som Stefan Löfven meddelade att reserestriktionerna hävs den 13 juni blev det rusning till Destination Gotlands hemsida och trycket blev så högt att hemsidan till slut kraschade.

I fredags, den 12 juni, meddelade Norges statsminister Erna Solberg att även Norge häver reserestriktionerna. Däremot avråder de fortfarande norrmännen från att åka resa till Sverige, men det går bra att åka till Gotland.

I nuläget är det endast region Gotland som uppfyller kraven, enligt den norska regeringen. 

Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér tycker att beslutet är märkligt eftersom att andra svenska regioner varit mindre drabbade av coronaviruset än Gotland, sett till sjukdomsfall per invånare, rapporterar Dagens Nyheter.

”Finns en del frågetecken”

Beskedet har tagits emot väl av många företagare men vårdpersonalen på ön är oroliga.

Så även region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

– Vi har en vana av att ha akutsjukvård för turismen sommartid, men vi har inte erfarenhet av vad covid-19 kan betyda utöver detta. Så det finns en del frågetecken inför sommaren. Det viktiga är det egna ansvaret och att endast de som är friska reser, säger Maria Amér till Dagens nyheter.

Enligt Maria är sjukvården för region Gotland vanligtvis dimensionerad för de 60 000 bofasta personerna på ön. Men nu när normännen, som är den näst största utländska turistgruppen, tillåts resa in till Gotland under pandemin kan belastningen bli ännu högre än vanligt.

– Vi har förstås den stora förhoppningen att alla tar våra råd och restriktioner på allvar och att man lever ansvarsfullt. Så hanterar man pandemin på bästa sätt, säger Amér.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Sören Andersson, TT

Enligt Maria kan man anta att det kommer finnas en ökad risk för smittspridning av coronaviruset på ön i sommar.

– Vi kan bara gissa och göra prognoser kring om det kommer fall av covid-19 som behöver sjukvård. Men man kan anta att med ett ökat antal människor finns risk för ökad smittspridning, säger Maria Amér till Dagens Nyheter.

Exit mobile version