Sonja ordnar plats för dina växter i sommar – här kan du lämna plantor på pensionat: ”Många uppskattar det”

Sonja Djanaieff har startat plantpensionat.

Foto: Privat/Shutterstock

Många är vi som reser bort under sommaren. Inte sällan kommer man hem till vissnade blommor som dött i brist på kärlek och omsorg.

Många gånger har man fått offra växters liv för att åka iväg på den där semestern. Men nu finns det en lösning – åtminstone om du bor i Stockholm.

Att komma tillbaka från en resa och se sina blommor sloka är aldrig kul. Sonja Djanaieff såg behovet av en lösning på problemet och har nu agerat.

Sonja har nämligen startat ett ”plantpensionat” hemma i lägenheten i Birkastan, Stockholm. Nyligen tog hon examen inom projektledning, men arbetsmarknaden är sval just nu.

– Det är inte så mycket jobb som ligger ute nu så jag behövde någonting att göra. Min mamma frågade mig om jag kunde vattna hennes och några kompisars blommor, då tänkte jag att jag kan passa på att göra det åt flera personer som bor i närheten, säger Sonja Djanaieff till Newsner.

En tjänst saknad av många

Det som Sonja erbjuder är alltså ett tillfälligt boende för folks växter. Om du ska resa iväg så kan de få bo hemma hos Sonja under ständig uppsikt av hennes gröna fingrar. Hemma hos henne kan de bo både inomhus eller på den soliga balkongen.

– Det som jag gör mest är att se till så att växterna mår bra. Jag ger näring och byter jord om det behövs. När de är här hemma hos mig så kollar jag till dem varje dag ifall de behöver någonting, säger Sonja Djanaieff.

Priset för att ha sina blommor på Sonjas pensionat är 300 kronor i veckan eller 1000 kronor per månad, då får man lämna in upp till sex plantor.

Sonja erbjuder även ”hemtjänst” för de som bor i närheten. Då kan hon göra hembesök och vattna åt den som inte är hemma.

Artiklen fortsätter efter bilden.

Sonja Djanaieff har startat plantpensionat. Foto: Privat

Efter inlägget tog det fart

Det var i ett inlägg i en lokalgrupp på Facebook som Sonja först började marknadsföra sina tjänster. Intresset har visat sig vara stort och flera har redan hört av sig.

– Det var väldigt spontant. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket respons som det blev. Jag lag mest ut det för att det var en rolig grej och kolla efterfrågan. Sedan verkar det som att många har uppskattat det, vilket jag tycker är väldigt kul. Så det var en glad överraskning!, säger Sonja Djanaieff till Newsner.

Hennes idé har hyllats av många.

”Vilken fantastisk idé! Hatten av”, skriver en person i kommentarerna på hennes inlägg.

Vilken strålande idé, eloge till dig! Nu blev det ju försent för mig som redan åkt och får förlita mig på de som är hemma….kan tilläggas att min förhoppning inte är stor för växternas överlevnad…”, skriver en annan.

Tas om hand av gröna fingrar

Hemma hos Sonja bor blommorna tryckt och säkert. Hon har lång erfarenhet av att ta hand om växter.

– Vi har haft lantställe på Gotland under hela mitt liv, så jag har varit där varje sommar. Min mamma är väldigt blomintresserad så vi brukar plantera tillsammans.

Hon delar även med sig av ett blomtips till de som planerar att resa bort:

– Det måste finnas cirkulation på luften. Man ska inte lämna växter i ett kvavt rum om man ska vara borta en vecka till exempel. Det är viktigt att de får ny och fräsch luft.

Eventuell framtida expansion

Plantpensionatet är mest ett extraknäck som hon gör under sommaren. Men kanske finns det en framtid även längre fram.

– Jag hoppas på det, men vi får se lite då det inte är lika stor efterfrågan efter sommaren, det är ju väldigt säsongsbaserat med sommaren just. Men absolut som extra sommargrej och kanske kunna utveckla det till ett företag, säger Sonja.

Vilket härligt initiativ Sonja! Lycka till med pensionatet!

Vad tänker du om den här idén? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version