Stefan Löfven svarar på hårda kritiken efter intervjun i Agenda

Statsminister Stefan Löfven har fått ilskna reaktioner från många håll efter sitt framträdande i SVT:s ”Agenda” i söndags.

Löfven kommenterade de växande problemen med organiserat gängvåld, kriminalitet och sprängningar.

Sveriges statsminister sa bland annat att man inte ”såg detta komma” – något som fått hård kritik.

Nu svarar han kritiken i en DN– intervju, skriver Expressen.

Statsminister Stefan Löfvens (S) framträdande i SVT:s Agenda under söndagen, där han intervjuades om den senaste tiden gängvåld och dödsskjutningar var under all kritik, tycker flera medier.

Enligt Löfven har segregationen orsakat situationen med gängkriminalitet och han ville inte se någon koppling till migrationen.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar intervjun en ”katastrof”. Hon skriver bland annat:

”Framträdandet i söndagens SVT-program ’Agenda’ var tyvärr oacceptabelt dåligt. Så illa förberedd, så svarslös och så obegriplig får inte en statsminister uppträda.

Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus konstaterade också att att ”Löfvens analys i Agenda ”imponerar inte”.


Petter Birgersson, liberal och politisk redaktör för Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda riktar också hård kritik mot statsministern på sin Twitter.

Löfven: ”Man kan inte etnifiera

Nu svarar Stefan Löfven på den breda kritiken, i en intervju med Dagens Nyheter som Expressen refererat till.

– Vi har för stora klyftor, men det är klart att det finns många länder med betydligt större klyftor än vad vi har. Men … vad vi nu har gjort är att se till att ta ner migrationen. Det är betydligt färre människor som kommer till Sverige nu, det var helt nödvändigt. Nu har vi en hållbar migrationspolitik. Nu är det integration som gäller i första hand. Mycket snabbare integration. Vuxna människor ska in i arbete så fort det går, lära sig språket, barnen ska till skolan och så vidare. Det är det som gäller. I Januariavtalet har vi drygt 20 punkter som handlar om just hur vi får till en snabbare integration, säger statsministern till DN

Han fortsätter:

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, och det är klart att får du för lite språkutbildning, möjlighet att lära sig språket och för få chanser att faktiskt ta dig in på arbetsmarknaden, ja då kommer det att slå på segregationen. Så i den meningen är det rätt.

– Men jag tycker att det är viktigt att särskilja på det, så att man inte etnifierar brottsligheten, utan den beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar. 

Vad tycker du om Stefan Löfvens bemötande av kritiken? Lämna gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Exit mobile version