Stefan Sauks vrede mot Försäkringskassan – efter beslutet: ”Slaktarmetod”

Foto: Youtube/Wikimedia commons

Stefan Sauk åkte till Belgien för att operera sin höft. 

Nu får han ingen ersättning från Försäkringskassan. 

Det har fått skådespelaren att gå i taket – och startat nu startar han ett patientuppror.

Skådespelaren Stefan Sauk har haft smärtor i sin högra höft i flera år. Till slut upptäcktes artros och det blev tal om operation.

Men när han uppmanades göra en traditionell höftledsoperation i Sverige blev han tveksam. Anledningen var att han hittade ett bättre alternativ i Belgien.

LÄS MER: Stefan Sauk till attack mot Försäkringskassan

Efter några dagar fick han vård och i dag mår han bra. Han förklarar sitt beslut att göra operationen i Belgien så här.

– Det görs 18 000 höftledsoperationer i snitt varje år i Sverige. Jag tvingades göra en i höstas, blev skraj och tänkte: Oj, jävlar. Jag har sett hur de som gjort en höftledsoperation i Sverige går och hur de lider. Det finns några som gjort det och blivit bra också. Men det blir någon form av funktionshinder om man gör en höftledsoperation i Sverige. Du kan inte springa maraton, träna karate, åka skridskor… Du måste vara försiktig, säger Stefan Sauk i sin egen Youtube-kanal.

Stefan Sauk opererade höften i Belgien

Han valde därför att söka vård i utlandet – och fick det.

– Det handlar om att vi använder, vad jag kallar en gammal slaktarmetod. Den behövs ibland, när man är för gammal, 80-90, och benskörheten har satt till kanske, och höfterna är alldeles för förstörda för att kunna göra någonting annat. Men för alla vi andra finns det ett alternativ som vi har rätt att få som svenska medborgare, i andra länder. Den kallas ytersättningsmetoden, säger Stefan Sauk.

Samtidigt har han fått besked från Försäkringskassan att han inte kan räkna med att få någon ersättning från myndigheten. Skådespelaren har nu startat ett uppror mot den statliga myndigheten som han i sociala medier benämner som #patientupproret.

– Jag håller nu på och krigar med Försäkringskassan, för de säger nej. Jag har rätt att få den vården betald, av svenska Försäkringskassan, jag är EU-medborgare. Liksom alla vi andra i Sverige. Vi har rätt att få den vården, säger Sauk som hänvisar till patientrörlighetsdirektivet som finns i EU-länderna.

Enligt detta ska ”EU-medborgare ha möjlighet att söka och få hälso- och sjukvård och tandvård i ett annat EU-land samt få kostnaderna för denna vård ersatt av hemlandet. I direktivet framgår bland annat att medlemsstaterna ska se till att patienten får tillgång till patientjournalen eller en kopia av denna”, står att läsa på regeringens hemsida.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version