Stor trängsel när restriktionerna släppte – sjuksköterskans oro: ”Aldrig sett så långa köer”

restriktioner släppte, trängsel, krogkö

Foto: TT

Dagen som många hade väntat på.

Under onsdagen släpptes restriktionerna i Sverige – något som firades rejält runt om i landet.

– Jag har aldrig sett så långa köer i hela mitt liv, säger sjuksköterskan Stina Thunberg till Aftonbladet.

Det senaste året har varit både långt och tufft. Men i takt med att vaccinationerna mot covid-19 rullat på, har Sverige börjat öppna upp samhället mer och mer.

För tre veckor sedan kom beskedet att flera stora restriktioner skulle tas bort den 29 september, och att livet snart kunde börja återgå till det normala.

– De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson då.

I går var det så dags. Och i samband med att restriktionerna släppte, valde många också att gå ut och fira.

STOCKHOLM 20210929. Människor kastar konfetti på Stureplan i Stockholm för att fira att coronarestriktionerna upphör. Foto Pontus Lundahl / TT

Långa krogköer när restriktioner släppte

Stockholm, Göteborg, Malmö – på flera håll rapporterades det under onsdagskvällen om trängsel och fullproppade krogköer.

Även i Uppsala bekräftar polisen att mycket folk rörde sig på stan. Kul enligt vissa, oroande enligt andra.

Stina Thunberg, som arbetar som sjuksköterska i Uppsala, såg med egna ögon festandet på gator och torg när hon var på väg hem från sitt kvällspass. Och hon blev orolig över folkvimlet.

– Jag har aldrig sett så långa köer i hela mitt liv och jag har bott här i över åtta år. Folk höll inget avstånd, de kramades och drack ur varandras flaskor, säger Stina Thunberg till Aftonbladet.

MALMÖ 2021-09-29. Lång kö för att komma in på nattklubben Etagé på Stortorget i Malmö när de sista coronarestriktionerna släpptes den 29:e september 2021. Foto: Johan Nilsson / TT

Oro över folkvimlet

Inom vården är många oroliga över hur smittspridningen ska påverkas av de släppta restriktionerna.

Stina Thunberg säger att hon inte har något emot att de som är vaccinerade mot covid-19 går ut och festar. Problemet är att långt ifrån alla fortfarande är det – och att det finns en risk för de som inte är vaccinerade.

– Är man fullvaccinerad ska man kunna återgå till ett normalt liv. Men att krogverksamheten inte kan kontrollera vilka som är vaccinerade, då kan inte heller de hålla avstånd, säger hon till Aftonbladet.

Hur känner du för de släppta restriktionerna? Firade du på något sätt under onsdagen? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare artikeln med dina vänner på Facebook!

Exit mobile version