Stora oron inför höstlovet – regioner flaggar för ökad smittspridning: ”Faran är inte över”

Antalet fullvaccinerade i Sverige ökar och antalet coronafall ser ut att minska över landet.

Samtidigt rapporterar flera län att man ser en svag ökning av smittspridningen bland yngre och känner därför en stor oro inför höstlovet, rapporterar Aftonbladet.

Förra året den här tiden ökade smittspridningen markant på flera håll i världen och en andra våg av coronapandemin tog fart.

Förra årets situation har satt sina spår och då man sett att det är säsongsvariation på spridningen börjar allt fler regioner känna oro inför hösten och vintern som är den riktiga infektionssäsongen.

I år är utgångsläget däremot annorlunda. Många är vaccinerade med en, två eller tre doser och över lag är Länsstyrelsens samlade lägesbild över pandemiläget i Sverige låg.

Men rots det rapporterar flera regioner en ökning bland de yngre åldersgrupperna.

Foto: Johan Nilsson/TT

I Region Dalarna har man de senaste två veckorna sett en svag ökning av antalet smittade. Smittspridningen kopplas främst till skolmiljö där klusterutrbrott uppståt. Samtidigt har cirka 21 procent av 12-15 åringarna i regionen fått sin första dos av vaccinet.

Även i Region Södermanland ser smittspridningen ut att öka. Även om det fortsatt är på en låg nivå så sker smittspridningen främst i åldersgrupperna 10-14 år och 35-40 år. Här misstänker regionen att det är en fotbollscup som ligger bakom spridningen.

Ställt in all undervisning

I Region Norrbotten uppger smittskyddet att smittspridningen är fortsatt högre i Norrbotten jämfört med övriga landet. Totalt 56 procent av de positiva fallen utgörs av ovaccinerade personer och en majoritet av dessa är ungdomar.

Också i Region Västmanland, som vecka 41 hade landets högsta smittapridning med 79 bekräftade fall per 100 000 invånare, konstaterar att flest smittade är barn och ungdomar i åldersgruppen 10-19, främst högstadieelever. I Region Skåne har flest fall hittats i åldersgruppen 10-19 år. Och i Jönköping har man tillfälligt ställt in all undervisning och fritidsverksamhet på en grundskola på grund av konstaterad covid-19-smitta och hög frånvaro. Avstängningen pågår i en vecka.

”Kommer se en ökning”

I region Kronoberg har man från föregående vecka sett en fördubbling av antalet positiva fall – från 50-60 till 100 fall. Smittspridningen har främst påträffats i åldersgruppen 10-19 år och kopplas till utbrott på en högstadieskola.

Även om utgångsläget är annorlunda i år i jämförelse med förra året, då smittspridningen ökade markant i Europa, uttrycker regionen en oro inför det kommande höstlovet.

– Vi har ju sett att det är en säsongsvariation på spridningen av detta viruset och vi går nu in i den riktiga infektionssäsongen. Så egentligen är det mer tidpunkten än själva lovet vi är oroliga över, eftersom det var vid denna tidpunkten förra året som smittspridningen tog fart igen och vi fick en andra våg, förklarar regionens smittskyddsläkare Christian Blomkvist till Aftonbladet och tillägger:

– Faran är fortfarande inte över och vi ser fortfarande en måttlig smittspridning. Jag tror att vi kommer att få se en viss ökning under det kommande vinterhalvåret, men förhoppningsvis är vaccinationstäckningen så pass hög att ökningen inte blir så pass stor som förra året.

Nu ser vi till att stanna hemma om vi är sjuka och vara noga med hygienen så att smittspridningen inte skenar.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version