Stort mopedgäng skrämde hästar – sto och föl skenade i panik: ”Skador över hela kroppen”

Häst, moped

Foto: Shutterstock/ Fredrik Sandberg/TT

Ett stort antal mopedgäng samlade utanför en hästhage i Romme. De gasade och tutade så pass så att ett sto och hennes föl skenade genom elstängslet och skadades, skriver Hippson.

Nu söker familjen vittnen till händelsen.

Det var den 17 juni som ett ungdomsgäng på runt 40 personer samlades utanför en hästhage i Romme, Dalarna, för att åka moped.

Enligt Tess Åslund som äger stallet där hästarna står körde mopedisterna fram och tillbaka på gatorna i trakten och på en av gatorna, som sträcker sig längs med hästhagen stod dem och gasade och tutade.

Oljudet från mopederna skrämde hästarna så pass att ett sto och hennes föl flydde genom elstängslet.

Enligt vittnen skenade hästarna i fyra kilometer samtidigt som minst en personbil och flera mopeder följde efter dem. 

Till slut stannade hästarna och de kunde fångas in, men det med flera skador.

”Skadade men lever”

Mathilda Mannerstedt som är dotter till stallägaren skriver själv om den omskakande händelsen på Facebook.

”Idag på eftermiddagen fick vi ett samtal om att 2 av våra hästar, mamma och föl, hade gått igenom tråden för att sedan skena genom rommevägen. I il fart började vi åka ifrån stora coop emot rommevägen. På vägen ringer jag o mamma till pappa och sebbe att movan och hallon skenar. Ytterligare ett samtal kommer och vi info om att hästarna har blivit fångade och står på ”denna adress”, blåser dit och ringer upp alla att dom ska åka dit”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Kommer dit och får se movan och hallon genom svettiga och hallon har skador över hela kroppen och båda är halt. Jag och pappa blåser iväg till vårat stall för att hämta transporten för att få hem dom. Kommer tillbaka till dom och lastar för att åka hem. Under tiden får vi uppgifter om att ett gäng moped killar och gasat runt deras hage och skrämt upp dom. Ger oss förklaring på varför dom har stuckit. Väl tillbaka så står alla i sina boxar. Hemma, skadade men lever”.

Familjen har polisanmält händelsen men fått till svar att polisen inte kan göra något. I stället blev familjen Mannerstedt informerade om att polisen gjort en notering om händelsen.

Söker vittnesuppgifter

Sedan dess har familjen nåtts av uppgifter om att mopedisterna ska ha jagat hästarna.

”Vidare under kvällen kommer de in vittnesuppgifter att dessa mopedister har jagat våra hästar!! Dom har jagat en mamma o hennes föl ungefär 4-5km lång sträcka och då fölet har gått omkull på asfalten!! För att sedan, enligt vittne, skryta om detta”, skriver Mathilda i inlägget.

Men huruvida personerna jagat hästarna eller försökt fånga in dem har familjen inte fått någon klarhet i. Därför söker stallägaren och hennes familj nu vittnesuppgifter från människor som var på plats vid tidpunkten.

”Vi vill komma i kontakt med dom killarna som fick tag på våra hästar! Vi vill få en helhetssyn och även tacka er! Vi vill även få kontakt med dom som vet med sig att dom kan ha varit orsak till att dom rymde. Vi vill inte skälla. Vi vill prata och bara få en helhetssyn! Ungdomar såsom föräldrar är välkomna!”, skriver Mathilda.

Exit mobile version