Svensk Handel vägrar stoppa mellandagsrean – trotsar FoHM:s vädjan: ”Inte realistiskt”

Foto: Junge, Heiko, NTB/ Stina Stjernkvist, TT

Enligt Folkhälsomyndigheten bör ingen mellandagsrea förekomma i år.

Men enligt Svensk handel finns det inte något förbud mot reor i mellandagarna, rapporterar Aftonbladet.

I fredags presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya stramare restriktioner för att förhindra den ökade smittspridningen i Sverige. l

Ett av beskeden under presskonferensen var att det inte bör förekomma någon mellandagsrea i år.

– Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år, slog generaldirektör Johan Carlson fast på dagens presskonferens.

Men på näringslivsorganisationen Svensk Handels hemsida står det att inget absolut förbud för mellandagsrea råder.

– Det kommer inte bli någon mellandagsrea som vi känner den. Det finns inga förutsättningar för det. Men däremot bedömer vi att det kommer finnas butiker som har reducerade priser, säger Mats Hedenström, Svensk Handels näringspolitiska chef, till Aftonbladet.

Foto: Stina Stjernkvist, TT

”Största respekt för deras uppgift”

Nyheten om att Folkhälsomyndigheten inte ville se någon mellandagsrea i år nådde Svensk Handel samtidigt som resten av svenska folket.

– Jag satt i ett möte med Folkhälsomyndigheten en timme innan beskedet kom. Då sa de inte ett ord om det här. Jag har största möjliga respekt för deras uppgift, men jag tror det är bättre och lättare för oss att hjälpa till om vi kan prata med varandra än om varandra.

På regeringens presskonferens sades det att butiker och köpcentrum kan komma att stängas ner om trängseln i butikerna fortsätter. Men något lagstöd för det finns inte i dagsläget.

– Vi ställer oss positiva till en sådan lag. Men då måste det också presenteras ett ekonomiskt stöd för de verksamheter som påverkas. Det har tagit för lång tid att göra det hittills och jag tycker att myndigheterna ska tänka på hur Sverige kommer se ut efter pandemin, säger han till Aftonbladet.

Foto: Junge, Heiko, NTB/

”Vi kommer göra allt vi kan”

Men även om Svensk Handel menar att det kommer bli en mellandagsrea uppmanar de alla att styra om sitt shoppande till nätet och påså vis minska trängseln i butikerna. Bland annat tycker Mats att det vore kämpligt med ”trängselvärdar” och att kunder kan slussas in i butikerna.

– Det får inte förekomma någon trängsel. Det är det som är ledordet i det här. Vi kommer göra allt som vi kan för att anpassa oss till det Folkhälsomyndigheten säger. Men jag tror inte att det är realistiskt att blåsa av allt som har att göra med reducerade priser att göra, säger Mats Hedenström till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version