Svenska folkets förtroende för våra poliser ökar – högsta siffran på över 20 år: ”Det är glädjande”

Foto: TT/Shuttersrtock

Svenska folkets förtroende för polisen bara ökar och ökar. 

Nu är andelen som har mycket stort eller ganska stort förtroende uppe på högsta nivån sedan mitten på 90-talet, visar en ny SOM-undersökning. 

– Det är glädjande, säger rikspolischef Anders Thornberg. 

STOCKHOLM 2017-04-09 Blommor på en polisbil. Människor samlas och lämnar blommor utanför Åhléns City i centrala Stockholm för att hedra offren för terrorattacken på Drottninggatan i april 2017. Foto: Jonas Ekströmer / TT

För andra året i rad ökar svenska folkets förtroende för polisen. Det visar den årliga SOM-undersökningen.

2016 minskade förtroendet från 61 till 52 procent. 2017 ökade det till 58 procent, och i årets mätning visar en ökning till 67 procent som har stort förtroende för polisen. Det är den högsta siffran sedan mitten på 1990-talet, uppger polisen.

– Det är glädjande att allmänheten visar så stort förtroende för det professionella arbete som utförs varje dag av polisens anställda. Vi är nu igenom omorganisationen och riktar all kraft på att anställa fler medarbetare och utveckla verksamheten. Det ska ge en starkare lokal närvaro och en utvecklad brottsbekämpning och brottsuppklaring, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Samma tendens visade Medieakademins årliga undersökning Förtroendebarometern där frågan ”hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande verksamheter sköter sitt arbete?” ställs. I den undersökningen plockade polisen hem andraplatsen på 71 procent av svenska folket – bara Systembolaget hade högre förtroende hos svenska folket med 79 procent.

Även Nationella trygghetsundersökningen 2018 från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som publicerades i januari i år, visade en uppgång i förtroende för polisen.

STOCKHOLM 20170609 Poliser bevakar området kring musikfestivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT

Tycker du att polisen gör ett bra jobb? Dela gärna vidare och skriv vad du tycker! 

Exit mobile version