Svenska fotografen Evelina vill bredda bilden av äldre – hyllar åldrandet med folkkära kändisar

Svenska fotografen Evelina vill bredda bilden av äldre. Nu hyllar hon åldrandet med folkkära kändisar.

Bland modellerna finns bland andra Claes Elfsberg, Barbro Westerholm, Marie Göranzon och Amelia Adamo.

I Sverige lever 2 miljoner äldre, eller seniorer och pensionärer, om man hellre vill säga det. Människor där arbetet inte längre tar upp större delen av ens vardag.

Men dessa miljoner människor är också individer och även om alla är äldre, så är de långt ifrån enbart gamla.

Svenska fotografen Evelina Carborn vill bredda bilden av äldre och med utsällningen ”Äldre, men inte gammal” hoppas hon skapa en mer mångfacett­erad bild av äldre i Sverige. 

– 65-100-åringar klumpas ihop och talas om som allmänt äldre bara, så gör vi ju inte med någon annan grupp i samhället. I media är bildbeställare och redaktörer ganska måna om att skapa mångfald vad gäller kön och etnicitet men när det kommer till den här gruppen av människor så är det som att man har glömt bort det lite, säger Evelina Carborn till Newsner.

Evelina Carborn
Foto: Fotograf Evelina Carborn

Evelina menar att bilden av en äldre person i Sverige oftast porträtteras som skröplig och problemfylld.

– Bilderna på äldre är oftast en hand med några få kronor i, någon som tas om hand på ett boende, eller någon som går ensam med rollator. Och visst, det finns naturligtvis orättvisor mot äldre men när det är det som alltid tas upp, så är det som att det gäller alla. Men det är ju inte hela bilden, många som är i den här gruppen känner inte igen sig, säger Evelina till Newsner och tillägger:

– Det finns ju faktiskt unga äldre och äldre äldre och sjuka äldre och friska äldre. Och alla som inte dör unga kommer en dag att bli äldre, så det finns inte direkt någon som tjänar på att det ser ut så här, säger Evelina.

Porträtterar kända seniorer

I utställningen har Evelina träffat både offentliga äldre som Claes Elfsberg, Amelia Adamo och Marie Göranzon. Offentliga person som pratat mycket om åldersdiskrimineringen i Sverige.

Jpurnalisten Claes Elfsberg, 73. Foto: Evelina Carborn

Men hon har också träffat andra äldre personer som är fyllda av livsglädje, erfarenheter och inspiration.

Under projektets gång har hon mött många som fortsatt att jobba efter att de fyllt 65. Inte för att de måste, utan för att de vill och tycker att arbetet är meningsfullt.

– Jag träffade 70-åriga Michaela Spåre som jobbar på onkologen i Visby. Jag fotograferade henne på sommaren på Gotland och hon hade barn och barnbarn över. Hon tyckte nästan att det var semester när hon var på jobbet, berättar Evelina och skrattar.

69-årige Mohammed Hagi Farah ”Hela ortens farsa” och Michaela Spåre, 70. Foto: Evelina Carborn

Sveriges äldsta DJ

En annan som gjorde ett starkt avtryck på Evelina är Madelein Månsson, 78.

– Hon är Sveriges äldsta DJ. Hon tyckte inte att det fanns klubbar att dansa på för någon som är 50 plus så hon utbildade sig till DJ. Idag har hon klubben Glorias disco där bara människor över 50 år får komma in.

Evelina träffade Madelein första veckan efter att coronarestriktionerna hade hävts i Sverige.

– Under pandemin hade den här gruppen ju blivit benämnda som ”våra äldre” eller ”våra sköra” och att de skulle skyddas. Men det var fantastiskt att få vara med när de fick komma ut och kramas och dansa igen, berättar Evelina.

Sveriges äldsta DJ Madelein Månsson till vänster. Till höger skådespelarna Marie Göranzon 79 och Krister Henriksson, 75. Foto: Evelina Carborn

Utställningen ”Äldre, men inte gammal”

Just nu pågår utställningen ”Äldre, men inte gammal” på Raul Wallenbergs torg i Stockholm. Utställningen invigdes den 24 oktober och har sedan dess bara väckt positiva reaktioner.

– Jag tänkte att människor skulle vara mer kritiska och kanske att media skulle reagera negativt då det här ändå är kritik mot hur media framställer den här gruppen av människor, men det har bara varit positivt hittills.

Evelina säger att hon länge tyckt att bilden som framställs av äldre i samhället inte riktigt har överensstämt med hur det faktiskt ser ut. Men att arbetet med utställningen breddat hennes bild ytterligare.

– Ibland kan man känna sig stressad över allt man vill i livet men nu vet jag att man kanske inte behöver göra allt på en gång. Efter att ha träffat alla dessa människor så är det lite mer hoppfullt ändå. Har man förmånen att vara frisk så kan man hålla på länge och även om man fyllt 65 så kan man uppnå väldigt mycket, även efter det, säger Evelina till Newsner.

Underbart. Håller du med om att bilden av äldre behöver breddas? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version