Sverige ska införa vaccinationsintyg – visar om folk tagit vaccin mot covid-19 eller inte

Foto: TT/Shutterstock

Sverige ska införa ett digitalt vaccinationsintyg.

Det meddelade regeringen på en pressträff under torsdagen.

– Med ett digitalt vaccinationsintyg blir det snabbt och enkelt att uppvisa genomförd vaccination, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Ett caccinationsintyg skulle i framtiden möjligen komma att krävas av vissa länder vid inresa, eller vid andra sammanhang, såsom kultur- och idrottsevenemang.

Nu tar Sverige ett steg mot att utveckla ett digitalt vaccinationsintyg – som ska visa om man har tagit vaccinet eller inte.

Foto: Shutterstock

– Det ska vara enkelt för den som ska utfärda beviset, för den som ska använda det, och för den som ska kontrollera det, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman på en pressträff enligt SVT.

Nu ger regeringen tre myndigheter i uppdrag att ta fram ett förslag på hur detta skulle kunna se ut.

”Den digitala infrastrukturen för vaccinationsintyg ska i möjligaste mån bygga på befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och standarder samt säkerställa att kraven på skydd för den personliga integriteten efterlevs. Den ska bland annat möjliggöra en verifiering av intyg genom att individen eller tredje part kopplar upp sig mot infrastrukturen”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen, säger Lena Hallengren, socialminister (S), till SVT.

STOCKHOLM 20210204 Socialminister Lena Hallengren under en pressträff i regeringskansliet om vaccinationsintyg med Foto: Jessica Gow / TT

Enligt regeringen är målsättningen att detta ska fungera till sommaren. För att det ska bli verklighet behövs en fungerande ”digital infrastruktur”.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman (S).

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Exit mobile version