Tullen ska få använda våld i fler lägen

Tullens tjänstemän ska få utökad rätt att använda våld. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag.

Tullverket har en nyckelroll i arbetet mot den kriminella ekonomin enligt regeringen, som vill ge tulltjänstemän en rad nya befogenheter.

Det handlar bland annat om en utökad rätt att använda våld i tjänsten.

I dag är det inte helt tydligt i vilka situationer tulltjänstemän får använda våld vid ingripanden, enligt den utredning som undersökte frågan. Det regleras i olika lagar och kan skilja sig åt beroende på om kontrollen sker vid yttre eller inre gräns.

Samtidigt kommer tulltjänstemän ofta i kontakt med den grova organiserade brottsligheten. Enligt regeringen hamnar många i ”utsatta och otrygga” situationer, och därför anser man att rätten att använda våld ska utvidgas.

I lagrådsremissen föreslås också att tullen ska få nya möjligheter att stoppa fordon. I dag får detta ske endast i ett fåtal utpekade situationer.

Foto: TT

Då ska förslaget träda i kraft

Tulltjänstemän ska även kunna kroppsvisitera personer av säkerhetsskäl i samband med förhör, och i vissa fall även kunna kroppsvisitera i samband med kontroller.

Regeringen föreslår därtill att tullen ska få större möjligheter att kontrollera försändelser som förs in i eller ut ur landet, och en utökad rätt att samla in information från transportföretag för att förbättra underrättelsearbetet.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 september 2024.

Exit mobile version