Ukrainska hunden Rambo skadades svårt i kriget – nu har hjälten fått ett nytt liv som polishund

Den hjältemodige schäfern Rambo jobbade med den ukrainska militären men skadades svårt i kriget.

Nu har han fått ett nytt liv hos den ungerska polisen.

Den 3-årige schäfern Rambo arbetade för den ukrainska militären när han skadades svårt i en raketattack.

Den stackars hunden förlorade delar av sitt ansikte och var nära att mista livet.

Efter sin första operation fördes Rambo till säkerhet i västra Ukraina. Violetta Kovacs, chef för en ungersk organisation som ägnar sig åt att rädda hundar hämtade honom och förde honom till ett rehabiliteringscenter nära Budapest.

”Hunden behövde omedelbar hjälp”, sade Kovacs till Fox13seattle.

Efter ytterligare en lång och svår operation överlevde vovven mot alla odds.

Rambo spenderade åtta månader på hundcentret och har fått sin käke rekonstruerad, flera tänder har tagits bort och det ena örat är amputerat.

Fått ett nytt liv som polishund

Idag har han fått ett nytt liv i Ungern där han just nu håller på att tränas upp till polishund.

Man har lagt mycket tid på att öve Rambo på mötet med andra hundar men hans kärlek för barn har varit extra tydlig från start.

– Att arbeta med honom kräver mer tålamod och mer uppmärksamhet, eftersom vi inte vet vilken typ av psykiska problem hans huvudskada orsakade honom men Rambo är så öppen med människor och accepterar dem, trots sina skador och chocken som drabbade honom, sade polisen Desko till Fox13seattle.

Det är de fina egenskaperna som polisen hoppas ska inspirera dem som möter Rambo att öppna sig för vänlighet och acceptans.

– Genom honom kan du se att du kan leva ett fullt liv även när du är skadad, och kan vara en användbar samhällsmedlem och göra mycket olika saker, sade Desko.

Polishunden Rambo
Foto: Bela Szandelszky

Ska inspirera barn och unga

Man hoppas också att han ska bli en inspiration för barn och unga.

– Nu för tiden händer det tyvärr att barn hånar varandra för att de bär glasögon, för att de har hängslen, för att deras öron ser roliga ut eller vad som helst – för att de är olika, sade Kovacs och tillade:

– Med Rambo kan vi kanske sensibilisera de här barnen lite och visa dem att, ja, han är skadad, han är annorlunda, men han kan göra samma saker som andra hundar.

Exit mobile version