Våra tankar går till Bryssel efter terrordåd i dag.

Explosionerna i Bryssel – detta har hänt:

Två explosioner på Zaventem-flygplatsen
Vid 8-tiden på tisdag morgon hördes två explosioner på Zaventem-flygplatsen i Belgiens huvudstad Bryssel. Explosionerna inträffade i avgångshallen med flera döda och skadade som följt. I nuläget är det oklart exakt hur många som dött och skadats. Federala åklagare uppger att minst 13 har dödats och omkring 35 har skadats, skriver Aftonbladet.

Belgiska public service-bolaget VRT uppger att självmordsbombare ligger bakom explosionerna, men det har inte bekräftats från officiellt håll.

Attack i tunnelbanan
Ännu en explosion inträffade i tunnelbanan vid Maelbeek, vid 9-tiden på morgonen. Tunnelbanestationen ligger nära EU-kommissionens byggnad Berlaymont i centrala Bryssel. Vittnen berättar att det är en bomb som utlösts ombord på ett tunnelbanetåg, skriver Aftonbladet. Enligt brittiska Sky News ska minst tio personer ha mist livet i explosionen i tunnelbanan – men det finns inga officiella siffror än. Belgisk polis bekräftar för nyhetsbyrån AFP att det är både döda och skadade i explosionen i tunnelbanan.

Både flygplatsen, centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i Bryssel har stängts. Terrorhotnivån i Belgien har länge varit förhöjd, med i och med attackerna är den höjd till max. De belgiska myndigheterna har ännu inte lämnat någon information om vad/vem/vilka som tros ligga bakom attackerna. (Texten uppdateras)

Sveriges statsminister Stefan Löfvens beskriver terrordådet som ”en attack mot det demokratiska Europa.”

Svenska kyrkan i Bryssel ligger precis i närheten av där det andra attentatet inträffade. Nu förbereder sig personalen för att kunna hjälpa till om någon svensk skulle vara drabbad.
Svenskar i Bryssel uppmanas kontakta sina anhöriga och att följa anvisningar från belgiska myndigheter, enligt svenska myndigheter. Om du är på plats i Bryssel kan du ringa 1771 för akut info, men lämna plats för anhöriga och drabbade främst.

Våra tankar går till Bryssel efter terrordåd i dag.

Exit mobile version