Vanliga felet på många bilar i vintermörkret – nu går polisen ut med viktig uppmaning: ”Fungerar inte alltid”

Foto: Balazs Mohai, AP/TT

Även om många uppskattar vintern, kylan och mörkret så finns det en hel del risker med den. Speciellt om man inte syns ordentligt ute på vägarna.

Nu går trafikpolisen i Västerbotten ut med en viktig uppmaning till alla bilister.

I år är det få saker som är som vanligt. Men årstiderna kommer i rätt ordning och nu har den riktiga vintern kommit till flera platser i Sverige.

Och även om vintern uppskattas av många så blir det allt mörkare om dagarna och då gäller det att synas.

Foto: Balazs Mohai AP/TT

Ökar risken för olyckor

December brukar anses vara den månad som är den enskilt farligaste för fotgängare, men även tiden från november till januari är mörk och ökar risken för olyckor i trafiken.

Men det gäller att även bilister syns ute på vägarna.

I år har Trafikpolisen i Västerbotten stött på många fordon i trafiken som inte använder bakljus eller har otillåten belysning fram – nu kommer de med en uppmaning, rapporterar Aftonbladet.

– Många nyare bilar har halvljusautomatik, men automatiken fungerar inte alltid som den ska. Vi upplever mer och mer att fordon kommer körandes i dålig sikt med bara varselljus/DRL framåt och inga bakljus alls. Men i dåligt väder, i mörker, gryning eller skymning måste halvljuset och bakljuset vara tänt, säger Johan Löfstedt vid trafikpolisen i Umeå.

Dela gärna artikeln för att uppmärksamma andra på polisens uppmaning.

Exit mobile version