Varningen: Snuskiga faran lurar under vattenytan – här är badplatserna du måste undvika

Badstrand

Foto: Shutterstock

Det är sommar och hög tid för några svalkande dopp.

Men nu varnar flera kommuner för faran som lurar under vattenytan, det rapporterar SVT.

Det är sommar och sol.

Ja, de senaste veckorna har verkligen bjudit på ett hejdundrande sommarväder. Det har varit höga temperaturer och torrt i marken.

Att ta ett svalkande dopp i plurret kan vara räddningen under en sådan period.

Men för att kunna bada på kommunala badplatser runt om i Sverige gäller det att vattnet är tjänligt. Varje år rapporterar Sveriges kommuner in om skadliga bakterier finns i vattnet.

Vattenkvaliteten inför badsäsongen 2023 avgörs av prover som rapporterats in under de fyra senaste badsäsongerna, 2019–2022.

I år har vattenkvaliteten vid 421 av EU-baden klassificerats som utmärkt, bra eller tillfredsställande, vilket motsvarar cirka 91 procent.

Men vid tolv av EU-baden har kvaliteten på vattnet klassats som dålig. 

Vid provtagningar mäts två typer av indikatorbakterier som kommer från avföring.

Sex av badplatserna som man avråds att bada i ligger i Mälaren i Stockholm.

Kaananbadet Östra, Mälaren, Långholmens strandbad, Mälaren, Maltesholmsbadet Östra, Mälaren, Smedsuddsbadet Östra, Mälaren, Sätrastrandsbadet Norra, Mälaren, Ängbybadet Östra, Mälaren.

I Helsingborg avråder man från att bada vid två badplatser, Vikingstrand och Örby Ängar. I Landskrona varnar man för Kyrkbacken och i Lomma avråder man från Hamnhusen.

Även Gäddeholm i Västerås och Skräcklan-barnbadet har otjänligt vatten.

E.coli-bakterier i badvattnet

Det finns olika anledningar till att vattnet blir otjänligt. Bland annat kan det röra sig om E.coli och intestinala enterokocker. Då gäller det att inte svälja något vatten.

– Ibland är det människor i djur i direkt kontakt, ibland är det dagvatten och bräddningar som är boven i dramat, säger Ema Glad, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten till SVT.

Hon tillägger:

– Det viktigaste är att inte svälja badvatten. Bakterierna kan inte skada dig om de inte kommer in i ditt matsmältningssystem.

Om du trots allt svalt vatten är symtomen oftast magont, diarré och/eller kräkningar. Symtomen beror på vilken mikroorganism, vilken typ av virus, bakterie eller parasit, som finns i vattnet.

Foto: Shutterstock

Algblomning – då ska du söka vård

Det kan också röra sig om algblomning. Ungefär 30 till 40 procent av algblomningen i Sverige är farliga. Om vattnet är grumligt eller det finns dåligt siktdjup så kan det bero på algblomning.

Då avråds både människor och djur från att bada.

De första symtomen vid algförgiftning hos människa och djur brukar visa sig några timmar efter bad. Vanliga symptom är:

Hudutslag och klåda, besvär i ögonen, till exempel röda ögon och att det kliar, huvudvärk, magsjuka med illamående, kräkningar och diarré, feber, muskelsvaghet.

Det finns också någonting som heter badsårsfeber.

–  En infektion man kan få om en viss typ av bakterier kommer i kontakt med sår, hörselgångar eller tarmarna, säger Ema till SVT.

Exit mobile version