Wenche Myhre anklagades på ex-makens begravning –gripande orden om tuffa tiden: ”Våg av lögner”

Foto: Svein Hammerstad, TT/ Larsen, Håkon Mosvold

Wenche Myhre blev Norges första tonårsidol, och har samarbetat med stora svenska stjärnor som Povel Ramel och Lill-Babs.

Men även om karriären alltid gått spikrakt uppåt så har privatlivet kantats av flera motgångar.

När Wenche Myhre var 13 år vann hon talangtävlingen Ti på Topp. Vinsten blev ett skivkontrakt och hennes första singel, Å, det er søndag, gavs ut.

Wenche blev Norges första tonårsidol och startskottet på en lång och gedigen karriär.

Fem år senare, bara 18 år gammal, hade hon haft åtta skivor på en norska topp tio-listan och spelat Dorothy i Trollkarlen från Oz – samt haft tre stora filmroller.

Några år senare, 1963, tog Wenche även grannlandet Sverige med storm då hon var med i programmet karusellen, lett av den legendariske Lennart Hyland, skriver Kvällsstunden.

Hon har också samarbetat med flera stora svenska stjärnor. Bland annat med Lill-Babs, Siw Malmqvist och Povel Ramel. Många känner exempelvis igen låten Jag diggar dig som Ramel och Myhre gjorde tillsammans.

Wenche Myhre och Povel Ramel. Foto: Hammerstad, Svein, NTB

Genom åren har hon spelat revy, gjort egna krogshower i flera olika länder, deltagit i Eurovision Song Contest och tävlat i de nationella uttagningarna både för Norge och för Tyskland.

Och karriären har fortsatt Under karriären har hon fortsatt att kombinera artisteriet med skådespelandet, och haft roller så väl på scen som i olika filmer, samt tävlat i Eurovision song contest.Och hennes låt ”Du og jeg og vi to” är Norges mest sålda singelplatta genom tiderna.

Ex-maken tog sitt liv

Men även om karriären lovat guld och gröna skogar har privatlivet kantats av flera motgångar.

Wenche har varit gift tre gånger – först 1969 med Torben Friis-Møller, som hon fick tre barn tillsammans med. 1980 till 1991 vart stjärnan gift med filmregissören Michael Pfleghar.

Wenche och Michael gifte sig i Las Vegas 1980 och fick 1982 sonen Michael, kallad Junior, tillsammans. Elva år senare gick paret isär.

Michael drabbades av en depression och i en intervju med Skavlan berättar Wenche om hur hon under en period trodde att kärleken skulle må bättre.

– Jag tänkte att om jag tog med mig honom till Norge, visa hur fint vi kunde ha det genom att föra ett familjeliv så kunde det gå bra. Men han hade det i sig, och det gick inte att stoppa, säger Myhre i kvällens ”Skavlan”.

1991 skilde sig paret och bara några år senare tog Michael sitt liv, 58 år gammal.

– När människor väljer att ta sitt liv kommer de sörjande alltid att känna att de inte fått något svar. De kommer alltid att ställa sig själva frågan: ”Kunde jag ha gjort något annorlunda?”. Men du hittar inget svar på det. Det var som det var. Jag minns Michael som en underbar person. En otroligt begåvad, klok och konstnärlig man. En stark och underbar personlighet, säger hon till Dagbladet Magasinet, skriver norska Seher.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold, TT

Falska anklagelser

Perioden efter makens död blev turbulent och när hon kom försent till hans begravning i Tyskland blev det ett stort drev gentemot henne.

I självbiografin, 66, skriver hon om tragedin.

”Djupt orättvist fick jag skulden för min försening. I Tyskland fick jag en våg av lögner mot mig. Det påstods att jag kom för sent med flit, att jag hade vägrat Michel att träffa hans son, att han stod vid dörren på Nesøya och jag bara kastade ut honom. Jag fick en snedvridning i Tyskland på den tiden”, skriver Myhre i den nya boken.

Wenche gifte om sig med Arthur Buchardt 1995 och numera är hon sambo med svenska kompositören Anders Eljas.

Sammanlagt har Wenche fyra barn och hela tio barnbarn.

Nästa bakslag

Efter en lång och intensiv karriär fick Wenche Myhre ett mardrömsbesked. Hon hade drabbats av bröstcancer och beskedet gjorde att hon ställde in sig på att dö.

– Det är nog det värsta besked en människa kan få. Man kan knappt föreställa sig det. Jag tänkte, jaha, då är det väl min tur nu, berättade hon för norska Dagbladet, skriver Expressen.

Hon opererades hon tvingades gå igenom en cellgiftsbehandling som gjorde att hon tappade håret.

– I dag skulle jag kolla om jag hade fått några gråa hår, men det behövde jag ju inte, sa Wenche Myhre till norska Magasinet.

Inga planer på att lägga ner

Men bara två veckor efter operationen var hon uppe på scenen igen, den gången hyllade hon läkarna som hade hjälpt henne under den tuffa perioden.

Foto: Gorm Kallestad, TT

Inför sin 70-årsdag lät hon sig meddela att hon lagt ned mycket tid till att bli helt frisk från cancern men att hon inte hade några planer på att lägga ner karriären.

– Så länge jag känner att jag fortfarande har något att ge, och publiken vill ha mig, så står jag på scen, lovar Wenche, skriver Seher.

Du är underbar Wenche, en sann stjärna. Vi önskar dig all lycka i framtiden.

Exit mobile version