Antika mosaiker hittades och nu fascinerar de en hel värld.

2007 började arkeologer gräva i Zeugma, en turkisk stad nära den syriska gränsen. Stora dammar skulle byggas och det planerade bygget hotade flera områden där forskare misstänkte att det fanns uråldriga föremål.

För att inte dessa vackra och betydelsefulla artefakter skulle försvinna under vattenmassorna började arkeologerna att gräva.

Och det visade sig att det fanns en hel del begravt under marken…

boredpanda.com

Eftersom delar av staden kunde översvämmas av en närliggande damm var det bråttom.

boredpanda.com

Arkeologerna grävde fram och hittade flera otroligt välbevarade mosaiker, de äldsta från 200 år f.Kr. Mosaikerna avbildar de 9 muserna, i grekisk och romersk mytologi ursprungligen benämningen på poesins gudinnor.

boredpanda.com

På den gamla grekiska och romerska tiden hade man dessa mosaiker i hemmet, ungefär på samma sätt som vi sätter upp en målning eller ett fotografi i dag. Det var ett sätt att dekorera sitt hus, men också ett ställningstagande för att visa vad han hade för intressen.

boredpanda.com

Detta är Thalia, en av de nio musorna; Hon ansågs vara komedins musa. Människor som bodde i Zeugma kunde beställa dessa till sina hem. Kanske denna husägare här en poet eller vetenskapsman?

boredpanda.com

Vattnet hann ta en del av målningarna, men man lyckades rädda många som nu har återupprustats. Nu finns många på ett museum i Zeugma, det största samlingen i världen. Över 1700 kvadratmeter mosaik är samlat under ett tak.

boredpanda.com

Staden Zeugma har själv en lång och händelserik historia. Den grundades av en general i Alexander den stores arme, för att senare erövras av romarna 54 år f.kr. Det skulle vara en viktig stad i många århundraden framöver och fungerade som en slags brygga mellan det romerska riket i väster och det persiska riket i öster. ”Zeugma” betyder bro på antik grekiska.

Men efter att ha erövrats av perserna i år 253 minskade stadens betydelse och den föll i glömska.

boredpanda.com

Tack vare dessa fantastiska mosaiker har dock staden hamnat i rampljuset igen. Visst är de vackra?

boredpanda.com

Denna mosaik avbildar havets gudar, Okeanos och hustrun Tethys.

boredpanda.com

Här ses Poseidon. Havets, källornas, flodernas och jordbävningarnas gud i grekisk mytologi.

boredpanda.com

Mosaikerna är verkligen ett fantastisk hantverk, tillverkade av av olikfärgade små bitar av porslin, sten eller glas. Men förutom mosaiker fann arkeologer också smycken och andra föremål som folk använt vardagen, till exempel för att laga utrustning och verktyg.

boredpanda.com

Utgrävningarna pågår fortfarande i Zeugma, med nya upptäckter görs varje dag, tur för oss och kommande generationer!

Dela gärna vidare dessa otroliga fynd med alla historiaälskare du känner! Och glöm inte att gilla Newsner Historia för mer liknande artiklar i ditt flöde.

Exit mobile version