Beskedet: Sverige får sex miljoner vaccindoser mot covid-19 – då kan det börja produceras

coronavirus, vaccin, covid-19, stefan löfven

Foto: TT/Shutterstock

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca ska leverera vaccin mot covid-19 till Sverige.

Om vaccinet godkänns får Sverige cirka sex miljoner doser.

Jakten på ett vaccin mot coronaviruset har pågått i flera månader.

Redan i slutet av april rapporterade New York Times att forskare vid Oxford University kunde ha ett coronavaccin klart till hösten – och häromveckan uppgav Rysslands president Vladimir Putin att landets hälsoministerium hade godkänt ett vaccin.

Nu rapporterar TT att Sverige, tillsammans med övriga EU-länder, köper vaccin från läkemedelsbolaget Astra Zeneca – förutsatt att vaccinet godkänns.

Foto: Shutterstock

De kommer att vaccineras först

Den 31 augusti ska Folkhälsomyndigheten ha tagit fram ett första utkast för hur vaccinet ska hanteras. I första hand är det troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg som kommer att vaccineras, sade socialminister Lena Hallengren under en pressträff under torsdagen.

Förhoppningen är att vaccineringarna ska kunna inledas i början av 2021.

– Jag är lite orolig för att om man säger när det skulle kunna komma så tolkas det som ett löfte. Men förhoppningen är, om allt går i lås och det klarar sina kliniska prövningar, att det kan börja produceras under första kvartalet nästa år, säger Lena Hallengren enligt TT.

STOCKHOLM 20200820 Statsminister Stefan Löfven och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström håller pressträff på torsdagen. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Kan bli en kombination av vaccin

EU-kommissionen förhandlar dessutom med läkemedelsbolagen Johnson & Johnson samt Curevac.

Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kan vaccineringen komma att bestå av en kombination av olika vaccin.

– Till exempel kan vi ge ett nästa vår som inte är 100 procent effektivt, och sedan toppa upp effekten med ett annat vaccin som kommer senare, säger han till TT.

Exit mobile version