Forskare vill införa vilda elefanter i Danmarks natur.

Elefanter var en del av naturen i Europa i miljoner år, bland annat under mellanistiden för cirka 125 000 år sedan, skriver danska Kristeligt Dagblad.

Nu tror forskare att det kan vara en bra idé att återinföra vilda elefanter och andra djur från mellanistiden i dansk natur. Tanken är att det ska hjälpa till att bevara en hållbar natur med mångfald.


Bildkälla: Mostphotos

– Elefanter har varit en del av vårt ekosystem och hör därför till gruppen av stora djur som kan vara spännande att få tillbaka, för att de kan vara med och säkerställa en självvårdande natur, säger Jens-Christian Svenning, professor vid institutet för biologivetenskap vid Århus universitet, till Kristeligt Dagblad.

Han har tillsammans med andra forskare undersökt samspelet mellan människa och natur och betydelsen av klimatförändringar för den biologiska mångfalden. Nu vill han att elefanter ska återinföras i Danmark. Till en början under begränsade och kontrollerade former, i ett inhägnat område.

– Om det visar sig vara lovande kan jag tänka mig att vi på sikt kan uppleva vilda elefanter igen här hemma, säger han till Kristeligt Dagblad.

Nu ska han driva ett projekt där han tillsammans med andra forskare ska undersöka vilken roll stora djur, som till exempel elefanter, har i ekosystemet.


Bildkällare:Mostphotos

Att återinföra försvunna djurarter i naturen för att återupprätta ekologiska funktioner kallas ”rewilding”. Men det är inte alla forskare som är positiva till detta. En av dem som är skeptisk är David Bravo Nogues, lektor vid centret för ekologi, evolution och klimat vid Köpenhamns universitet.

– Först och främst för att man inte vet vad som kommer att hända när men återinför djur i naturen, där de inte har levt på flera tusen år. Det kan vara så att bison och elefanter fanns här förr, men Danmark i dag är inte likadant som det var för 10 000 år sedan. Så i stället för att experimentera med att sätta ut så stora djur i ekosystemen tycker jag att man kan fortsätta med naturvård man vet fungerar. Det andra kan vara för riskabelt, säger han till Kristeligt Dagblad.

Nu jobbar Århus kommun, Arkitektskolan och Naturhistoriska museet tillsammans för att skapa ett landskapslaboratorium i Århus, där rewilding med elefanter ska kunna testat under kontrollerade former.

Exit mobile version