Ny studie visar: Choklad föryngrar din hjärna och gör den större

Vi har många gånger rapporterat om de studier som framhävt mörk choklad som en riktig hälsobomb.

Det förbättrar prestationsförmågan när du tränar, det gör dig lugnare, det kan hjälpa mot demens… ja, forskarna tycks vara helt överens: det finns helt enkelt mängder av oväntade fördelar med att unna dig en bit choklad om dagen.

Nu kan japanska forskare ha hittat ännu en fördel.

Enligt CNBC fick deltagarna i studien äta 30 gram mörk choklad varje dag i en månad – och fyra veckor senare kunde de japanska forskarna notera ett anmärkningsvärt resultat.

Av de 30 personer som deltog i studien visade det sig att 18 deltagare, 60 procent, hade fått en förstorad hjärnbark.

Det är i sin tur den del av hjärnan som är kopplad till vår inlärning och som annars brukar tendera att minska när man blir äldre. I det här fallet var det alltså tvärtom, och den mörka chokladen gjorde istället hjärnan 1-2 år yngre.

Eftersom endast 30 personer deltog i studien går det inte att dra några generella slutsatser, men resultatet pekar alltjämt i samma riktning som tidigare: mörk choklad gör susen för kropp och knopp. 

Bildkälla: Shutterstock

Sedan tidigare har bland annat amerikanska forskare noterat ett samband mellan chokladätande och positiv påverkan på hjärnan.

Då konstaterades det att ett regelbundet chokladintag påverkade den kognitiva förmågan och hade positiv inverkan på bland annat minnet och abstrakta resonemang.

”Frekventa chokladkonsumenter gjorde avsevärt mycket bättre ifrån sig på testerna”, skrev forskarna från Syracuse University då i sin rapport.

Vad väntar du på? Dela vidare det glädjande beskedet så fler inser fördelarna med att äta en bit mörk choklad om dagen!