4 listiga tips som hjälper dig till en lyckad tomatodling i vår

Odla på snedden

Tomatplantor må växa på höjden, men ett smart knep är faktiskt att plantera på snedden eftersom det utvecklar ett bättre rotsystem, skriver mhpgardener. Gräv ner plantan i sidled i jorden och se till så bladverket sticker upp ovanför marken – och när tomatplantan sedan börjar växa vertikalt så kommer rötterna göra sitt jobb och hålla plantan levande utan att du behöver slita ut dig med gödsel och vatten.

Bildkälla: Youtube

Strö ut en smula bikarbonat

Bikarbonat gör underverk inom många olika områden – och så även till din tomatodling, hur märkligt det än må låta. Vänta tills tomatplantan har växt ungefär 2,5 centimeter i diameter och strö sedan ut 4 msk bikarbonat runt omkring i jorden (OBS: var noga med att inte strössla på själva plantan). Upprepa sedan proceduren när plantan är halvfärdig. Varför då, tänker du? Jo, för att bikarbonat sänker syrahalten i skörden – vilket kommer få dina tomater att smaka som himmelriket.

Bildkälla: Youtube

Håll fåglarna borta

Det är inte bara vi människor som vet att tomater är saftiga: det är även något som attraherar fåglar. Ett tips för att slippa bli av med alla godsaker i rabatten är därför att ställa ut en liten skål med vatten, skriver California Gardening. På så sätt kan fåglarna släcka törsten utan att ge sig på dina tomater – och du får äntligen ha dem för dig själv!

Bildkälla: Youtube

Använd övermogna tomater

En annan briljant idé för att odla ett obegränsat förråd är att… använda övermogna tomater! Javisst, du läste rätt, istället för att slänga dem i papperskorgen kan de faktiskt göra nytta för att odla nya plantor, konstaterar The Wannabe Homesteader. Skär dina övermogna tomater i vanliga skivor och släng ner i en kruka med jord, fyll på med mer jord så att det täcker skivorna och vattna sedan sporadiskt. Vänta 7-14 dagar – och du kommer se hur de växer. De största och mest välvuxna tomatplantorna kan du sedan bara plantera i en annan kruka och så är du på god väg mot sommarens tomatskörd!

Bildkälla: Youtube

Nu är det bara att sätta igång – med de här tipsen i bakfickan kommer du imponera på alla vänner och bekanta med dina välvuxna och smaskiga tomater.

Dela gärna vidare tipsen till någon som skulle uppskatta detta!

Exit mobile version