200 ungdomar samlades för stor studentfest – nu har 43 bekräftats smittade av corona: ”Rejäl ökning”

Foto: TT

Mitt i coronapandemin samlades hundratals ungdomar för en stor studentfest i Laholm.

Nu har det bekräftats att 43 personer i kommunen smittades med covid-19 under studenten. Detta skriver Hallandsposten.

I samband med coronautbrottet gick Folkhälsomyndigheten ut och uppmanade befolkningen att undvika stora folksamlingar och evenemang.

Men när det i juni började närma sig studenter och skolavslutningar, kunde det ändå rapporteras om flera händelser då ett större antal människor trotsat förbuden och samlats ändå.

Efter detta märkte flera regioner av en ökad smittspridning bland unga. Något som har misstänkts vara kopplat till alla studentfiranden.

Foto: Erik G Svensson COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Ungdomar höll stor studentfest

Så även i Laholm. Vi har tidigare berättat om hur flera ungdomar i Laholm den senaste tiden sökt vård med misstänkt covid-19. Alla med den gemensamma nämnaren att de närvarat på en och samma studentfest.

Festen, som anordnades privat, ska ha lockat upp emot 200 ungdomar. Smittskyddsläkaren Mats Erntell uttryckte efter detta sin oro för en potentiell smittspridning i kommunen.

– Laholm har tidigare varit förskonat från en större spridning men i och med det här finns en risk för att smittan bryter ut i högre grad, sade Erntell då till Hallandsposten.

Foto: Shutterstock

43 smittades under studenten

Nu visar sig konsekvenserna. Enligt Hallandsposten bekräftas det att 64 personer i Laholms kommun testades positivt för covid-19 under juni månad.

Av dessa ska 43 personer ha smittats just under studenten. En ordentlig ökning bara från veckan innan, då 5 personer i hela kommunen smittades.

– I vecka 26 får man en rejäl ökning av smittade med covid-19, framförallt i åldersgruppen 15-24 år, då 24 senare testas positivt. I Laholm ser man tydligast att det sker något om man jämför de halländska kommunerna, säger smittskyddsläkare Mats Erntell till Hallandsposten.

Vad tycker du om det här? Lämna en kommentar – och dela vidare!

Exit mobile version