200 elever samlades för stor studentfest mitt i pandemin – nu är flera sjuka i corona

Flera ungdomar i Laholm har sökt vård och testat positivt för covid-19 den senaste tiden.

Gemensamma nämnaren för de smittade ungdomarna är att de har varit på samma studentfest, rapporterar Hallandsposten.

Flera regioner har märkt av en ökad smittspridning bland unga och misstänker att den senaste tidens studentfiranden kan vara boven i dramat.

I Laholm har man den senaste veckan haft ett ett flertal ungdomar som testat positivt för covid-19.

Foto:Johan Nilsson/TT/ Staffan Löwstedt/SvD/TT

Smittskyddsläkaren Mats Erntell har talat med både 1177 och vårdcentralerna i kommunen och den gemensamma nämnaren för ungdomarna som sökt vård är att de varit på samma studentfest.

Enligt uppgifter till smittskyddet i Halland kan 200 ungdomar ha varit samlade. 

– Laholm har tidigare varit förskonat från en större spridning men i och med det här finns en risk för att smittan bryter ut i högre grad, säger Erntell till tidningen.

”Förskjutning nedåt i ålder”

Även i Hälsingland har flera ungdomar insjuknat i covid-19, där tros en lek på en studentfest ligga bakom ett utbrott av covid-19 förra veckan där ett 30-tal personer testat positivt för viruset

I förra veckan insjuknade ett 30-tal ungdomar i Hälsingland, även dem kan kopplas till ett studentfirande.

I Östergötland har man också sett en ökad smittspridning bland unga och misstänker att studentfirandet kan vara en orsak.

– Vi ser en förskjutning nedåt i ålder och även en ökning av antalet yngre som vårdas på sjukhus och inom intensivvården, sade Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare till P4 Östergötland förra veckan.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);