53-åriga Alena reste i pandemin – nu är hon fast på Arlanda: ”Borde kollat upp det bättre”

Arlanda

Foto: TT

Alena flög till Stockholm för att hälsa på kärleken. Men hon kom inte längre än till Arlanda då gränspolisen satte stopp. Hennes antikroppstest som visade att hon inte bar på covid-19 gäller inte i Sverige. Nu tvingas hon stanna på Arlanda. 

– Det känns som att jag är med i ”The Terminal”, säger hon till Expressen

53-åriga Alena bor i Prag, där hon arbetar som ekonom. Under torsdagsmorgonen tog hon ett flyg till Stockholm för att hälsa på sin pojkvän som bor där. Inför resan hade hon förberett ett intyg som visar att hon har antikroppar, efter att ha haft covid-19 tidigare i år. 

Ogiltigt intyg för att komma in i Sverige

Men Alenas resa slutade på Arlanda där hon stoppades av gränspolis. 

Alenas intyg räcker nämligen inte för att komma in i Sverige. Som EU-medborgare krävs det ett negativt PCR-test för att passera gränsen. Det vill säga om man inte omfattas av något av de angivna undantagen.

Foto: TT

Alena trodde dock att det räckte med att ha ett intyg från ett tidigare covid-19-test som visar att man haft viruset. 

– Jag vet att det inte hjälper nu, men jag har ett intyg som visar att jag hade sjukdomen i mars och har antikroppar. Jag borde ha kollat upp det bättre, säger Alena till Expressen

Gränspolisen informerade Alena om att hon var tvungen att återvända till Tjeckien, då hon saknade intyget som gav henne inträde i Sverige. 

Får inte lämna Arlanda

Problemet är att den tidigaste flighten tillbaka till Prag är på söndag. Eftersom att Alena inte får åka till sin pojkvän i Stockholm blir hon därmed tvungen att tillbringa tiden fram till söndag på Arlanda. 

– Det är hemskt. Vi har bara tillgång till en toalett – ingen dusch – och den enda maten jag kan köpa är från en automat som innehåller chips, nötter och nudlar. Det här fungerar för en natt, men tre?, säger Alena till Expressen. 

Alena berättar att hon och andra som är “fast” på Arlanda fått en madrass att sova på, men inga sängkläder. 

Senare fick Alena besked om att det var okej för henne att flyga hem med ett annat bolag än det hon skulle åkt med. Men fram tills att hon flyger från Sverige så är hon tvungen att hålla sig på Arlanda, ett beslut hon är kritisk till, enligt Expressen.

Exit mobile version