Svenska resenärer stoppades på Arlanda med falska covidtest – misstänks nu för brott

Två svenskar försökte flyga från Arlanda – med förfalskade resultat från covidtester.

Nu misstänks de för brott. Detta skriver TT enligt Aftonbladet.

Den rådande coronapandemin har haft stor inverkan på turistnäringen runt om i världen. Osäkerheten kring resor till andra länder har varit stor, och många har valt att stanna hemma i dessa tuffa tider.

I Sverige minskade flygtrafiken kraftigt under 2020. Enligt Transportstyrelsen reste drygt 75% färre passagerare med flyg än året innan.

Men vissa försöker alltjämt ge sig ut på resor. I höstas skrev vi bland annat om hur fullsatta plan lämnade Sverige med sikte på varmare breddgrader, då solsugna svenskar trotsade coronalarmen och gav sig iväg på semester.

Inte alltid med helt lyckade resultat ska sägas, i vissa fall har svenska semesterfirare blivit strandsatta på resmålen.

svenskar, arlanda
Svenska turister vid incheckningen på Arlanda. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Stoppades på Arlanda med falska covidtest

Nu rapporterar TT att svenska resenärer ska ha försökt lämna landet med flyg från Arlanda – med hjälp av falska covidtest.

Anledningen till att passagerare ska kunna visa upp covidtest innan de sätter sig på planet, är för att många länder kräver negativa testresultat som är mindre än 48 timmar gamla.

I det här fallet ska dock två svenskar ha stoppats vid incheckningen på Arlanda, i samband med att de visade upp sina tester.

Enligt TT ska flygbolagets personal ha tittat på papperen och insett att något inte stod rätt till. De ska sedan ha kontaktat polisen.

– Incheckningspersonalen kontrollerar också att dokumenten är rätt, annars blir ju bolagen skyldiga att transportera hem passagerarna igen, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

flygplan, qatar airways, arlanda
Flygplan lyfter från Arlanda. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Misstänks för brott

De två svenskarna står nu misstänkta för missbruk av falsk urkund.

På vilket sätt covidtesterna hade förfalskats, samt var resenärerna planerade att åka, framgår inte av uppgifterna.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required