Svenska turisternas besvikelse – sitter fast på Gran Canaria efter inställda flyg: ”Kände mig ändå säker”

Soltörstande svenskar valde att sätta sig på plan mot varmare breddgrader under höstlovet.

Nu har många resenärer blivit strandsatta – sedan flygbolaget Norwegian ställt in flera flygavgångar.

Man blir såklart besviken, säger resenären Jan Andersson till Aftonbladet.

Under höstlovstider brukar många svenskar normalt sett lämna kylan och resa utomlands för lite välbehövlig sol och värme.

Men i år har det varit en speciell situation. Den pågående coronapandemin har lett till en stor osäkerhet – och runt om i Europa har det samtidigt slagits larm om ökade sjukdomsfall och en andra våg av coronaviruset under de senaste veckorna.

Fler än väntat har ändå valt att resa under ansvar under den populära semesterperioden. I slutet av oktober kunde vi bland annat rapportera att fullsatta plan lämnade Sverige med destination Gran Canaria.

semester
Foto: Wikimedia Commons

Norwegian ställer in flyg

Nu har flertalet resenärer blivit strandsatta utomlands. Under måndagen kom beskedet att flygbolaget Norwegian inte får mer ekonomiskt stöd från den norska regeringen, något som såväl tvingat fram permitteringar som inställda flygavgångar.

– Efter dagens nedslående besked från den norska regeringen har vi inget annat val än att permittera ytterligare 1600 medarbetare på Norwegian och parkera 15 av de 21 planen vi har haft i luften den senaste tiden. Det här är en mycket tråkig dag för alla på Norwegian, säger flygbolagets koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag beklagar verkligen det här till de som berörs men vi ser tyvärr inget annan utväg.

De inställda avgångarna har bland annat drabbat många svenska turister. Vissa kunder som redan bokat biljetter har fått se sina kommande flygresor inställda, andra har fått flygen hem från resmålen avbokade.

arlanda flygplats
Foto: Henrik Montgomery / TT

Svenska turister strandsatta

Några svenska resenärer som har drabbats är Jan Andersson och frun Elisabet. Paret skulle ha rest hem till Sverige på lördag men har nu fått flygresan inställd och sitter fast på Gran Canaria.

– Det känns trist. Vi skulle åkt egentligen redan i juni, men det flyget ställdes in. Så det kändes underbart att vi nu äntligen kom iväg, men så händer det här, säger Jan Andersson till Aftonbladet.

Paret var medvetna om riskerna med att resa utomlands i pandemin, men trodde ändå att det skulle ordna sig.

– Det är klart att det är skönt att vara strandsatt just här, men samtidigt vill vi ju åka hem. Jag kände mig ändå säker när vi bokade på att vi skulle få åka hem, men samtidigt fanns ju också tanken att det skulle kunna skita sig.

charterresor, arlanda
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Norwegian svarar berörda kunder

Flygbolaget Norwegian arbetar samtidigt hårt för att få hem alla strandsatta resenärer.

Vid inställda flyg har kunder rätt att få antingen pengarna tillbaka, bonuspoäng eller rätt till ombokning.

–Vi ska göra allt vi kan för att erbjuda berörda kunder alternativa resor och jag vill verkligen beklaga den här situationen. Alla berörda kunder kommer att få besked direkt av oss, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required