90 fångar vägrar arbeta på anstalten – för att maten inte är god: ”Näringsfattig och osmaklig”

tidaholmsanstalten, strejk, fängelsemat

Foto: TT/Shutterstock

På Tidaholmsanstalten har över 90 fångar gått ut i strejk.

Anledningen? Maten är inte god – och utbudet i kiosken har blivit sämre.

– Vi behöver riktig mat, säger en av de intagna till SVT Nyheter.

På landets anstalter är tanken att man som intagen ska ägna sig åt saker som studier, att ingå i något behandlingsprogram eller att arbeta.

Men på anstalten i Tidaholm har man under senare tid haft problem med arbetsvägrande intagna.

Strejken, som innefattar över 90 fångar, har pågått sedan slutet av november. Trots att de intagna har arbetsplikt vägrar de gå till ”jobbet” – som en protest mot att maten på anstalten inte är tillräckligt god.

– Den är näringsfattig och osmaklig. En rätt kan vara couscous med ett stekt ägg. Och portionerna skulle inte ens mätta en åttaåring, säger en anonym intagen till SVT.

Den intagne menar vidare att flera fångar har rasat i vikt och att andra har drabbats av matproblem.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / TT

Intagna i strejk på Tidaholmsanstalten

Utöver detta så är fångarna på Tidaholmsanstalten missnöjda med vad som erbjuds i kiosken. Det var när utbudet där förändrades, och varor som kvarg och färsk frukt togs bort, som de intagna fick nog – och gick ut i strejk.

– Tidigare kunde vi köpa burkmat och frysta livsmedel från kioskhandlaren. Så när maten var som värst kunde vi komplettera själva. Men nu säljer kiosken bara sötsaker, snus och tobak. Och det vi jobbar med är tufft fysiskt, så vi behöver riktig mat, säger den intagne till SVT.

Enligt anstaltschefen Magnus Östlund kan de som strejkar få en varning, som i sin tur kan påverka en eventuell framtida villkorlig frigivning.

Han säger vidare att man för en dialog med företrädare för de intagna och hoppas att de snart ska återvända till arbetet.

Genrebild matbrickor. Foto: Shutterstock

GW:s ord om strejken

En annan som har uttalat sig om situationen är kriminologen Leif GW Persson. När GW häromdagen gästade TV4:s Nyhetsmorgon så berättade han om sin syn på den mat som serveras på anstalter.

– Jag har ätit på anstalt åtskilliga gånger när jag varit där för att träffa någon, och jag har aldrig haft några klagomål. Även på Tidaholm har jag käkat, säger Leif GW Persson till TV4 och fortsätter:

– De har inte så mycket att förlora. Det är inte som att de inte får någon mat om de håller på att jävlas, för det får de ändå. Men jag tycker nog att maten är ganska hygglig.

Exit mobile version